Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Přehlídka koní a jezdců v historických kostýmech obohatila Svatováclavské oslavy v Hradci Králové


Datum:

Bohatý program oslav státního svátku ČR a slavnosti sv. Václava připravilo na 28. září Biskupství královéhradecké,

Přehlídka koní a jezdců v historických kostýmech obohatila Svatováclavské oslavy v Hradci Králové

magistrát města a Hřebčín Equus Kinsky.

Ržání koní se v neděli odpoledne stalo zvukem charakterizujícím svatováclavské oslavy na královéhradeckém Velkém náměstí.
Po dopoledním programu tvořeném slavnostní bohoslužbou a přednáškou o svatováclavské úctě, následovala totiž přehlídka koní spojená s jejich žehnáním. 


Více než tři desítky koní a jejich jezdci předvedli své umění a odborní pracovníci představili veřejnosti jednotlivá plemena koní mezi nimiž nechybělo čtyřspřeží kladrubských vraníků či Equus Kinsky. O nejkrásnějším koni a  nejlepším historickém kostýmu rozhodovala odborná porota. Svou cenu udíleli také diváci. Před zraky stovek účastníků defilovaly postavy z české historie, např. kněžna Libuše, Přemysl Oráč, sv. Zdislava a pochopitelně sv. Václav.

Dopolední program oslav tvořila pontifikální mše svatá v katedrále Svatého Duhca, kterou celebroval mons. Dominik Duka OP, biskup královéhradecký. Během této bohoslužby byly vyznamenáni někteří duchovní a pracovníci církevních institucí (viz samostatná zpráva. Na snímku předání ocenění RDNr. Jiřímu Stejskalovi, řediteli Diecézní charity). Po bohoslužbě následovala přednáška Doc. PhDr. Víta Vlnase na téma "svatováclavská úcta v době baroka". 


Další zprávy

Z diecéze

Zkoušky loveckých psů v diecézních lesích

Myslivci se psy předvedli krásu myslivecké kynologie v plném lesku.
Z diecéze

Senioři si užili svůj den v Hradci Králové

Zúčastnil se ho i kardinál Dominik Duka.
Česko

Národní Svatováclavská pouť

Za svatováclavskou tradicí do Staré Boleslavi...