Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Včera skončilo 52. plenární zasedání ČBK v Hradci Králové


Datum:

52. plenární zasedání ČBK se konalo ve dnech 7. a 8. 10. v Novém Adalbertinu v Hradci Králové.

Včera skončilo 52. plenární zasedání ČBK v Hradci Králové

K obsahu jednání se vyjadřují dvě zprávy Tiskového střediska ČBK, které uveřejňujeme níže v textu článku. Dále uveřejňujeme některé poznámky z tiskové konference, která proběhla v úterý 7. 10. odpoledne. 

Projednávané body:

  • Duchovní slovo - biskup Radkovský - na téma poselství z Fatimy
  • Smlouva mezi ČR a Vatikánem - kardinál Vlk - průběh dalších jednání
  • Novela církevního zákona - kardinál Vlk - připomínkování
  • Koncepce Katolického týdeníku na rok 2004
  • Hodnocení prvního zasedání Plenárního sněmu KC v ČR
  • Adopce na dálku - projekt diecézních Charit
  • Liturgie - schválení textů Denní modlitby církve pro slavení památky sv. otce Pia
  • Informace o celostátním setkání animátorů v Třešti
  • Žádost o zahájení diecézního kanonizačního procesu kněze Jana Buly, popraveného komunisty
  • Mezinárodní katolický svaz esperantistů (IKUE) - zvolení Čecha předsedou svazu
  • Postavení ŘK církve ve vyjednávání o konečném znení evropské Ústavy
  • Průběh Středoevropských katolických dnů

Podrobnosti k projednávaným bodům (text zpráv ČBK)

Úterý 7. 10. 2003 - první den jednání

Předseda ČBK olomoucký arcibiskup Jan Graubner zahájil plenární zasedání a předal slovo plzeňskému biskupovi Františku Radkovskému, který tentokrát připravil duchovní slovo. Připomněl nedávnou pouť českých katolíků do portugalské Fátimy a poutování sochy fátimské Madony po našich diecézích, kterého se zúčastnilo velké množství věřících. Zhroucení komunismu označil biskup Radkovský za významný krok ke splnění proroctví z roku 1917. Připomněl rovněž komplikovanou situaci současného světa ohrožovaného terorismem a rozpadem tradičních hodnot. Jako cestu ke zmírnění napětí mezi kulturami a náboženstvími vidí biskup Radkovský morální a duchovní obrodu společnosti.

Pražský arcibiskup kardinál Miloslav Vlk hovořil o aktuální situaci církve ve společnosti. Informoval o probíhajících konzultacích v záležitosti smlouvy mezi Českou republikou (ČR) a Svatým stolcem. Smlouva byla podepsána ministrem zahraničních věcí ČR a apoštolským nunciem 25.7.2002 a její přijetí parlamentem bylo zamítnuto 21.5.2003. Česká křesťanská akademie připravuje kolokvia na toto téma, na která budou zváni odborníci i zástupci poslaneckých i senátorských klubů.

Kardinál Vlk informoval rovněž o připomínkovém řízení k zamýšlené novele tzv. církevního zákona (č. 3/2002 Sb.), kterou prosazuje ministerstvo kultury. ČBK i Ekumenická rada církví (ERC) již vyjádřily své připomínky, v nichž poukazují na nebezpečí obejití rozhodnutí Ústavního soudu, který 27.11.2002 vyhověl významné části návrhu 21 senátorů a část církevního zákona zrušil. Podle kardinála Vlka odpovídá toto rozhodnutí námitkám, které církve vznášely proti částem tzv. církevního zákona již před jeho odhlasováním. Církve a náboženské společnosti chápaly od začátku tento zákon jako krok zpět, který omezuje jejich právo dané ústavou rozhodovat o svých vnitřních záležitostech.

Tzv. církevní zákon byl koncem roku 2001 přijat většinou Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, zamítnut Senátem Parlamentu ČR, znovu přijat poslaneckou sněmovnou, vetován tehdejším prezidentem republiky Václavem Havlem a definitivně znovu schválen poslaneckou sněmovnou. Poté podala skupina senátorů Ústavnímu soudu návrh na zrušení částí tohoto zákona. Podstatou sporu bylo vyjasnění hranic nezávislosti církví a náboženských společností na státu, hranic náboženské svobody a autonomie rozhodování církví a náboženských společností o svých vnitřních záležitostech bez vměšování státu.

1.10.2003 Ústavní soud rovněž zrušil rozhodnutí ministerstva kultury nezaevidovat pobočku České katolické charity v Lipníku nad Bečvou. Soudci kritizovali dosavadní postup ministerstva a zakázali mu v jeho počínání pokračovat. Ministerstvo kultury totiž počátkem letošního roku odmítlo zaevidovat nově zřízenou pobočku Charity v Lipníku nad Bečvou, které podle platných právních předpisů udělil právní subjektivitu olomoucký arcibiskup Jan Graubner.

Biskupové se dále podrobně věnovali návrhu koncepce Katolického týdeníku (KT) na rok 2004, kterou schválili. Do budoucna je nutno jasně stanovit cíle týdeníku, který má zprostředkovávat postoje vycházející z nauky katolické církve. KT je od roku 1999 společností s ručením omezením, jejímž stoprocentním vlastníkem je ČBK.

Hodnoceno bylo první zasedání Plenárního sněmu katolické církve v ČR, které se v červenci 2003 konalo na Velehradě. Sněmovní proces probíhá nyní na půdě osmi odborných komisí, které byly za tímto účelem při plenárním zasedání sněmu ustaveny: "Pro duchovní četbu dějin", "Pro statistická východiska a analýzu socio-ekonomického prostředí a kulturních tendencí", "Pro vizi misijního a evangelizačního působení celého Božího lidu v české společnosti", "Pro život a poslání kněží, jáhnů a osob zasvěceného života v naší církvi", "Pro život a poslání laiků v naší církvi", "Pro liturgii a svátostnou pastoraci", "Pro partikulární právo" a "Pro pastoraci".

Již 26.9. se v Praze konalo zasedání sekretariátu sněmu a vedoucích jednotlivých sněmovních komisí, kteří tvoří tzv. rozšířený sekretariát. Toto grémium schválilo zadání pro jednotlivé komise, na jejichž půdě bude nyní sněmovní proces pokračovat. V čele každé z komisí stojí jeden či více biskupů a jejími členy jsou delegáti sněmu. Těmito komisemi zpracované dokumenty mají být hotovy do ledna 2005, aby je poté mohli včas dostat k prostudování delegáti sněmu. Tyto dokumenty projdou rovněž expertním připomínkovým řízením. Komise mohou přizvat ke spolupráci i další odborníky, např. z řad teologických fakult.

Samostatný bod byl věnován projektu České katolické charity "Adopce na dálku", který biskupové podpořili. Tímto projektem se v současné době zabývají čtyři Diecézní charity: Hradec Králové, Ostrava - Opava, Plzeň a Praha.

Arcidiecézní charita Praha se angažuje např. v Indii, kde je v současnosti "adoptováno" českými rodiči 7.459 dětí v deseti centrech. Částka na jedno dítě činí 4.900 korun ročně. Všem dětem bylo např. zaplaceno školné a školní pomůcky, které by si jinak jejich rodiče nemohli dovolit. Další zemí, kde působí tento projekt je africká Uganda. V této zemi je v současnosti k adopci přijato 1.355 dětí. Částka na jedno dítě činí 7.000 Kč. Např. škola pro sirotky Maranatha, která byla postavena v roce 2001 z výtěžku Tříkrálové sbírky, je využívána 500 školáky. Českými rodiči je adoptováno i 289 dětí na Litvě. Částka na jedno dítě zde činí 6.900 Kč. Diecézní charita Plzeň financuje obdobný projekt v Bolívii, kde je financováno 40 dětí, částka činí 6.600 Kč.

Diecézní charita Hradec Králové se angažuje rovněž v Indii, kde ve spolupráci s biskupem Bernardem Morasem z diecéze Belgaum ve státě Karnaka, poskytuje trvalou pomoc chudým dětem formou sponzorování jejich vzdělání a základní péče. Do dnešního dne se podařilo pomoci 760 indickým dětem.

Diecézní charita ostravsko-opavská zahájila v roce 2002 projekt Adopce na dálku v několika obcích na Zakarpatské Ukrajině, kde je celkem podporováno 327 dětí. Roční částka na jedno dítě činí 6.000 Kč.

Středa 8. 10.

Další bod zasedání ČBK byl vyhrazen liturgickým otázkám. Biskupové schválili český překlad liturgických textů pro denní modlitbu církve (breviář) pro památku sv. Pia z Pietrelciny, kněze (otec Pio).


Otec Pio (vlastním jménem František Forgione) se narodil v obci Pietrelcina u Beneventu v jižní Itálii v roce 1887. Vstoupil do řádu kapucínů, byl vysvěcen na kněze a s velkým pastoračním úsilím konal svou službu především v městečku San Giovanni Rotondo v italské Apulii. Obětavě se věnoval především duchovnímu vedení věřících, službě kajícníkům a starostlivé péči o nemocné a ubohé. Světověznámý byl především proto, že na svém těle nesl Kristovy rány, tzv. stigmata. Zemřel 23.9.1968, svatořečen byl papežem Janem Pavlem II. 16.6.2002.

Plénum ČBK podpořilo žádost brněnského diecézního biskupa Vojtěcha Cikrleho na vatikánskou Kongregaci pro kanonizaci, aby mohl zahájit diecézní proces pro kněze brněnské diecéze Jana Bulu.
 

Jan Bula byl nespravedlivě odsouzen a posléze ve svých jedenatřiceti letech popraven v souvislosti s tzv. Babickým procesem. Jan Bula se narodil roku 1920 v Lukově u Moravských Budějovic, kde v roce 1939 maturoval na gymnáziu. Po maturitě studoval bohosloví v kněžském alumnátě v Brně. Kněžské svěcení přijal roku 1945. V duchovní službě působil v Rokytnici nad Rokytnou. Pravě tam ho v dubnu 1951 na základě vymyšleného obvinění zatkla komunistická Státní bezpečnost. Byl podroben mučení a krutým výslechům. V listopadu téhož roku nad ním soud v Jihlavě vynesl předem naplánovaný rozsudek smrti a mladý kněz byl 20.5.1952 v pět hodin ráno popraven.

V rámci zpráv z komisí a rad biskupů - delegátů předložil českobudějovický biskup Jiří Paďour informace o Celostátním setkání animátorů v Třešti. Od 17. do 23.8. probíhalo v Třešti u Jihlavy Celostátní setkání animátorů, tedy katolické mládeže, která pracuje nebo chce pracovat pro další mladé lidi. Cílem bylo povzbudit a inspirovat tyto mladé aktivní věřící pro jejich práci a působení. Jednalo o akci, která je jednou z hlavních činností Sekce pro mládež ČBK. Během roku se tito mladí lidé setkávají jednou za jeden nebo dva měsíce ve svých oblastech nebo diecézích. Jednou za několik let se pak připraví setkání podobného charakteru jako letos v Třešti. Předposlední akce svého druhu se konala v roce 1998 ve Světlé nad Sázavou a příští se výhledově předpokládá v roce 2006 nebo 2007.

Plénum ČBK přijalo s potěšením zprávu, že Miloslav Šváček byl na valném shromáždění Mezinárodního katolického svazu esperantistů (IKUE), které se konalo 4.9. v italském Rimini, zvolen předsedou tohoto svazu. Je to poprvé v 93leté historii IKUE, kdy byl jeho předsedou zvolen Čech. IKUE, které má sídlo v Římě a má své členy v mnoha zemích světa, bylo v roce 1992 uznáno Papežskou radou pro laiky jako mezinárodní asociace věřících.

Biskupové diskutovali rovněž o současné pozici Římskokatolické církve ve vyjednáváních o konečném návrhu znění Ústavní smlouvy, či Ústavy Evropské unie (EU). Oficiálním připomínkovým místem katolické církve je Rada katolických biskupských konferencí zemí EU (COMECE). Biskupové podporují iniciativy, které povedou k respektování křesťanských kořenů evropské identity.

Diskutovalo se rovněž o průběhu Středoevropských katolických dnů. Hlavní téma zní: "Kristus - naděje Evropy". Účastníky projektu jsou katoličtí křesťané osmi středoevropských zemí: Bosny a Hercegoviny, České republiky, Chorvatska, Maďarska, Polska, Rakouska, Slovenska a Slovinska. V rámci projektu se koná i řada mezinárodních teologických sympozií. První fáze evropského setkání katolíků proběhla během letošního roku na národní úrovni ve všech zúčastněných zemích. V ČR byly Středoevropské katolické dny zahájeny cyrilometodějskou poutí na Velehradě počátkem července t.r. Setkání samo pak vyvrcholí společnou poutí ve štýrském mariánském poutním místě Mariazell 22. a 23.5.2004.

V podvečerních hodinách 8.10. bylo 52. plenární zasedání ČBK v Hradci Králové zakončeno a biskupové se rozjeli zpět do svých diecézí.

Poznámky z tiskové konference, která se konala v úterý 7. 10. od 13:30 hod. za účasti místopředsedů ČBK - kardinála Miloslava Vlka a Dominika Duky OP:

K jednání mezi církví a státem ohledně smlouvy ČR se Svatým stolcem:

Z diskusí s jednotlivými poslanci Parlamentu ČR o důvodech neúspěšného hlasování o přijetí dojednané smlouvy vyplynulo, že většina z nich nezná obsah smlouvy. Projevil se ideologický nátlak zájmové skupiny, která vychází z proticírkevních tvrzení prof. Honzáka z 30. let 20. století . Propagátorem těchto myšlenek dnes je prof. Pavlíček z právnické fakulty UK. Česká křesťanská akademie připravuje kolokvium k těmto otázkám, na které je mezi jinými pozván Dr. Vošalík z ministerstva zahraničí a také zástupce ministerstva kultury. Církev očekává, že Parlament předloží konkrétní námitky proti smlouvě.

    K Adopci na dálku: tento projekt Arcidiecézní charity Praha a dalších diecézních Charit je velmi pozitivně hodnocen velvyslancem Indie, který ji kvalifikuje jako největší objem pomoci ČR této chudé zemi.

    K Zákonu č. 3 z roku 2002: Čtyři paragrafy tohoto zákona byly dle Ústavního soudu protiprávní. Církvi jde o spravedlnost a právo. Chce žív v klidu a rozvíjet svoji činnost podle zákonů této země.

    Média a církev: dle statistického rozboru článků o církvi v českých a moravských médiích bylo v roce 2002 uveřejněno 800 000 neutrálních článků, 780 000 kladně pojatých článků a 290 článků bylo negativně laděných.


    Další zprávy

    Z diecéze

    Zkoušky loveckých psů v diecézních lesích

    Myslivci se psy předvedli krásu myslivecké kynologie v plném lesku.
    Z diecéze

    Senioři si užili svůj den v Hradci Králové

    Zúčastnil se ho i kardinál Dominik Duka.
    Česko

    Národní Svatováclavská pouť

    Za svatováclavskou tradicí do Staré Boleslavi...