Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Bůh je můj životní program


Z diecéze
Datum:

Čtvrtá kniha Jany Sieberové, zakladatelky Domácího hospice DUHA, o lidech, umírání a smrti, nese tentokrát název Bůh je můj životní program.

Jana Sieberová, zakladatelka Domácího hospice Duha v Hořicích v Podkrkonoší vydala již čtvrtý knižní svazek o lidech, umírání a smrti, tentokrát s názvem Bůh je můj program. Jana Sieberová nemá problém jít na trh i s vlastní kůží, může-li to někomu prospět. A tak tentokrát předkládá nejen silné příběhy ze své hospicové práce s umírajícími a jejich rodinami, ale i mozaiku ze svých setkání či nejosobnější prožitky a vzpomínky. „Přesto, že mám zkušenost s umíráním velkého množství lidí, nejsem odborníkem na smrt, ačkoliv si to mnozí myslí. Ze smrti mám velký respekt a vždy, když se s ní znovu setkám, mne zasáhne svou mocnou silou. Nikdo z nás dopředu neví, jak se bude chovat tváří v tvář smrti svých blízkých či smrti své. Ve smrti se dotkneme své historie, svých kořenů. Tehdy můžeme procitnout a uzdravit se z mnoha skrytých bolestí a vnitřních zranění. Období umírání je obrazem našich vlastních mezilidských vztahů a pomoci druhému člověku dobře zemřít je velký lidský úkol“, říká autorka. Předmluvu ke  knížce napsal biskup Jan Baxant, který Janu Sieberovou jako dospělou křtil a biřmoval.

„Jana nepřetržitě hoří a zapaluje. Nikoliv z vlastní síly, ale proto, že od Boha zdarma přijatá charismata využívá k tomu ve prospěch druhých. Jana Sieberová se sžívá s Božím programem prakticky stále, denně. Je jí třeba zkušenosti při setkání s malou pacientkou, stejně tak i s mlčenlivými bosými karmelitkami. Vážným bodem Božího programu je i bolestivý vánoční příběh, podobně i úmrtí maminky, bytosti pro každého z nás nejdražší, když si tak přála, aby v okamžiku jejího přechodu do říše zemřelých, byla s ní. Nebyla, nemohla být. S mnohými jinými byla. Souznění ve službě se svými spolupracovníky, ale i se svými rodinnými příbuznými, svorně a společně dorůstajícími pro službu těm, kteří se sice blíží smrti a loučí se s námi, ale neztrácejí se nám, toto souznění není dosažitelné, leč modlitbou a vědomím, že jeden je pro druhého darem, nikoliv břemenem, a už vůbec ne konkurentem. Protože je Bůh jejím životním programem, své životní štěstí vidí v tom, že všichni ti, které se svými přáteli provází až před Jeho „bránu“, budou přijati a věčnou radost naleznou. Bůh je nekonečně milosrdný! Jsem si jist, že naše autorka Jana mně potvrdí oprávněnost milé poznámky, kterou mi kdosi před nedávnem sdělil: „není známo, že by se někdo ze zemřelých vrátil zpět na zem, údajně do lepšího…“, řekl ke knize litoměřický biskup Jan Baxant.


Další zprávy

Česko

Na Velehradě začínají Dny lidí dobré vůle

Ve dnech 4. a 5. července ožívá Velehrad tradičními cyrilometodějskými oslavami, kterých se každoročně účastní na 30 tisíc lidí.
Z diecéze

Svatí na krkonošských stezkách

Na krkonošských cestách provází poutníky nové podmalby na skle se zobrazením světců.
Z diecéze, Česko

Diecézní lesy Hradec Králové jsou Diamantem českého byznysu

Diecézní lesní společnosti bylo uděleno prestižní ocenění.