Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Hradec jako tvůj restart? Přijď a uvidíš!


Z diecéze , Česko
Datum:

V Hradci Králové se 9. - 14. 8. uskuteční Celostátní setkání mládeže. Nevíš, jestli se zúčastnit? Inspiruj se slovy P. Jana Linharta.

Čenstochovský šok

Pamatuji se, že mi bylo asi 15 let a já se ocitl na srpnové pouti v polské Čenstochové. Stál jsem na hoře u hradeb  kolem mariánské svatyně a pod sebou jsem viděl statisíce věřících - mladých, starých, mužů, žen i dětí. Naprosto mne to fascinovalo. Protože jsem se tam dostal uprostřed sedmdesátých let, kdy jsem byl zvyklý z Čech, že všechno kolem víry a křesťanství je jen zavřené v kostele nebo soukromě v domácnostech. K tomu občas nějaké konspirační setkání na spolču pro několik lidí v přísném utajení. Ale tady jsem najednou viděl sílu obrovského společenství lidí, kteří se nebojí. Najednou jsem vnímal, že nejsme tak sami, jak nám sugerovali soudruzi v Čechách, že je tolik lidí, kteří věří a milují Boha a nebojí se  žít jako křesťané… Pro mou dospívající víru to bylo skutečně formativní a velmi povzbuzující.

To když já byl mladý...

Pak mám ještě další prožitky ze setkávání s mladými křesťany. V dětství jsem se účastnil nácviku rytmických písniček na faře v Bílém Újezdě, který byl i takovým společenstvím, než nám to církevní tajemník zakázal. Později mne velmi obohatily křesťanské zájezdy pro mládež, které pod hlavičkou jakési cestovní kanceláře mohly existovat. Účastnil jsem se i salesiánských chaloupek, jakýchsi tajných letních táborů a ještě na studiích v Hradci Králově, jsem měl tu čest chodit s tajně vysvěceným knězem Jiřím Škodou na spolčo po hradeckých bytech, kde se scházeli studenti i místní farníci ke mši sv. a různým duchovním tématům. To vše mi velmi pomohlo, abych přešel od víry dítěte ke křesťanské dospělosti, jako i k nalezení svého povolání.

Kdepak jsou?

Dneska nás nikdo nepronásleduje ohledně víry. Rodičům není vyhrožováno, že se děti nedostanou na školu, když chodí do kostela  a na náboženství. Kněží neriskují vězení, když organizují spolča mládeže a manželů. Setkání po farách a po rodinách už nemusí být v utajení, protože to v podstatě nikomu nevadí a patří to k běžné pastoraci. Ovšem vidím jiný problém… Za třiatřicet let kněžství už mohu trošku bilancovat. V „devadesátkách“ jsme zažívali ve farnostech velký boom mládežnických aktivit. Byl zájem se setkávat a něco spolu prožívat. Dokonce jsem měl někdy výčitky svědomí, že mládež je o víkendu pořád spolu a doma si jich moc neužijí - každý pátek spolčo, v sobotu nějaká akce, v neděli dopoledne mše sv. a odpoledne třeba volejbal. Nyní mi připadá, že mladí vymizeli. To abys v jinak dost živé farnosti spolčo pohledal. Vikariátní setkání mladých se spojují ve dvouvikariátní a teď to poslední u nás se pro malý zájem muselo zrušit. Co se to děje? Že by současným teenagerům stačil mobil nebo nemají čas, chuť, sílu?

Hradec jako restart?

V každém případě letošní celostátní setkání mladých je velkou šancí. Věřím, že naláká dost účastníků a že přinese aspoň malou obrodu. Ostatně heslem letošního programu je "Vstaň, udělám z Tebe svědka toho, co jsi viděl" (Sk 26, 16). Takže, to by bylo, aby člověk mezi tisíci mladých neobjevil někoho zajímavého, v tak bohatém programu si snad každý najde něco, co ho inspiruje a povzbudí, něco, co ho baví… A společná bohoslužba s biskupy, skvělou hudbou a zajímavým kázáním, může každého vyprovokovat k novému rozhodnutí pro život s Bohem i církví. Zvlášť když se to může prožívat se spoustou vrstevníků. To prostě může nakopnout, abychom se začali o něco snažit i ve svém domově. Přece je tu to heslo…

Spolčo a nebe

Snad ještě k doplnění malá ukázka z rozhovoru s kardinálem Vlkem.  Na otázku Co se vlastně celou věčnost v nebi děje? Není v něm nuda?, pan kardinál kdysi odpověděl: „Když jsem byl malý, měli jsme doma svaté obrazy a na jednom byl i Bůh-Otec. Starý vousatý pán. V náboženství jsme se pak učili, že věčnost je blažené patření na Boha. Říkal jsem si: To bude ale nuda. Až později jsem zažil mnohokrát nádherné společenství, například mezi mladými lidmi, kdy nám bylo strašně dobře, kdy to bylo úžasné. V takových situacích jsem si uvědomoval, že věčnost bude hluboké zakoušení společenství s někým, kdo mě má rád a koho já mám rád. Je to prostě, jako když se sejde parta lidí, kterým se nechce nikdy rozejít, protože je jim spolu dobře. A to nuda není.“

Rozhodně v Hradci Králové nuda také nebude a teď jde o to – jet tam, něco zažít, a pak to aspoň trochu zkusit přenést do svých farností. I když tam nás bude třeba jenom pět, tak radost ze sdílení může fungovat i tak… Stačí jen na chvíli odložit mobil a být spolu. Je to skvělý tréning pro nebe. Věřme, že pan kardinál nám odtamtud fandí.

Vám všem žehná P. Jan Linhart

 


Další zprávy

Česko

Na Velehradě začínají Dny lidí dobré vůle

Ve dnech 4. a 5. července ožívá Velehrad tradičními cyrilometodějskými oslavami, kterých se každoročně účastní na 30 tisíc lidí.
Z diecéze

Svatí na krkonošských stezkách

Na krkonošských cestách provází poutníky nové podmalby na skle se zobrazením světců.
Z diecéze, Česko

Diecézní lesy Hradec Králové jsou Diamantem českého byznysu

Diecézní lesní společnosti bylo uděleno prestižní ocenění.