A také o tom, co se u nich i vaří, se dozvíte na TV Noe.
Termíny vysílání pořadu na TV Noe
S chutí přes práh
...tentokrát do řeholního domu Kongregace Školských sester de Notre Dame v Hradci Králové.
V dalším díle nejen kulinářského pořadu z českých a moravských klášterů navštívíme řeholní dům, jehož obyvatelky se ve své činnosti zaměřují na výuku a výchovu dětí, ale nezapomínají ani na péči o své spolusestry, jímž požehnaný věk či zdravotní stav už nedovoluje být aktivní jako v dřívějších letech. Královéhradecká Kongregace Školských sester de Notre Dame žije v sousedství Krajského soudu a přilehlé vazební věznice. A právě věznice je jedním cílů, kam také směřují modlitby ze svého kláštera, který je rovněž sídlem generálního vedení celé kongregace, všech klášterů této kongregace na celém světě. Srdcem řeholního domu v Hradci Králové, kde žije na dvacet sester, je kaple Zvěstování Panny Marie. V domě je jedno patro vyhrazeno pro starší sestry, ostatní řeholnice se věnují zajištění péče a provozu v domě nebo některé učí ve škole. Pokud to je možné, pořádají sestry různé programy pro děti i rodiny. Oblíbená u veřejnosti je každým rokem pořádaná Zahradní slavnost. Velkým apoštolátem jsou oběti a modlitby za různé potřeby církve, za potřeby jednotlivých lidí. Zde především starší sestry nacházejí svou důležitou roli. „Jsme členkami apoštolské kongregace. Máme zvláštní poslání šířit Boží království. Naše zasvěcení má být ve světě viditelným znamením a povzbuzení k lásce. Má ukazovat lidem věčné hodnoty už zde v přítomném čase“, říká o jejich způsobu a smyslu života sestra Anežka.
O tom všem a dalších skutečnostech se diváci TV Noe dozvědí během přípravy dvou pokrmů, které Kateřinu a Pavla naučila v klášterní kuchyni připravovat sestra Faustina. A o jaké kuchařské recepty si budou moci tentokrát diváci obohatit své rodinné kuchařské umění? Tím prvním je recept na výtečné jablkové knedlíky, jejichž způsob přípravy je naprosto neotřelý a neobvyklý, neboť se jablka vůbec nebudou balit do těsta, jak to všichni po generace doma děláme. Druhým receptem je výtečná zeleninová směs, která se po vysmažení dá použít na topinky, do sandwitchů či pod maso. Záležitost naprosto famózní. Však již brzy uvidíte sami.