Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Manželské i snoubenecké páry jsou obohacením i pro jejich lektory


Z diecéze
Datum:

Zapojte se do pastorace manželů či snoubenců. Staňte se lektory...

Současný svět přináší velké výzvy v oblasti pastorace manželů a rodin. Kolem nás je mnoho mladých krásných rodin, kterou touží po lásce. Bohužel stále více křesťanských manželství se rozvádí. Manželé mnohdy neví, jak čerpat z bohatství pokladu Lásky – Nejsvětější Trojice. A zároveň jsou mezi námi manželé, které toto tajemství objevují a předávají dál. Nejsme dokonalí, ale víme, že Bůh nás zve na cestu svatosti, která přináší radost, pokoj, usiluje o dobro druhého… Kdo by netoužil po takovém manželství, kde je láska silnější než smrt (srov. Pís 8,6)?

A právě to vše nás vedlo ke společnému přemýšlení nad některými články směrnice Dikasteria pro laiky, rodinu a život o Katechumenátních programech pro manžele. Ve své podstatě nás zve realizovat to, o čem se zmiňoval už Jan Pavel II., papež rodin, ve Familiaris consortio. Ano, je dobré umět spolu komunikovat, uspořádat si čas, ladit společný náhled na financování domácnosti…, jenže to vše není celou podstatou zrání manželské lásky. Kdežto porozumět a zažívat přítomnost Krista v manželském vztahu a nechat se Jím proměňovat, je cestou, která manžele dokáže provést všemi těžkostmi života.

A s tím vším souvisí přípravy snoubenců na manželství, během kterých je zásadní, aby snoubenci objevili toto tajemství, které jim pomůže být věrni každému slovu manželského slibu a prožívat naplněné manželství. Právě o toto ve svém životě také usilují lektoři příprav snoubenců na darování se v manželství, kteří se sešli, aby společně v duchu pastorační směrnice promýšleli, jak lépe připravovat snoubence na manželství ve světě, ve kterém názory převažují nad pravdou. Manželské lektorské páry mohly zároveň načerpat a prohloubit svůj vztah prostřednictvím společného zamyšlení nad vlastnostmi lásky ve Velepísni lásky (1 Kor 13,4-8), jak o ní píše papež František ve 4. kapitole Amoris Laetitia, zejména ve smyslu jejího prožívání ve svém vztahu, v rodině.

Je obdivuhodné, že se snoubencům věnují manželé i velkých rodin. Většina z nich má čtyři či pět dětí. Dětem se během programu věnovali animátoři – velké díky jim. To umožnilo dětem prožít společný víkend a rodiče se mohli věnovat tématům, která je zajímají. Některé lektorské páry nemohly přijet a je pro ně připraven on-line program.

Velké díky patří duchovním, kteří nás víkendem provázeli – otci Prokopu Brožovi a otci Stanislavu Tomšíčkovi, a také vedoucímu centra pro rodinu Andy Loosovi.

Táňa a Libor Blažkovi

Chtěli bychom do společenství lektorů pozvat další manželské páry, které by měly zájem věnovat se přípravě snoubenců na manželství, případně doprovázení manželů v těžkostech. Je to služba, která doprovázející manželský pár obohacuje a prohlubuje jejich vztah lásky. Zájemci se můžou ozvat Táně Blažkové na tel.: 603 458 843.

Fotografie z víkendového setkání lektorů v Koclířovské Fatimě, květen 2024.


Další zprávy

Z diecéze

Formační setkání seminaristů

Společné dny již tradičně prožili seminaristé se svými diecézními představenými.
Z Vatikánu, Apoštolát modlitby

Apoštolát modlitby - červenec

Přidejte se svými modlitbami ke Světovému apoštolátu modliteb.
Z diecéze

Broumovsko s otevřenými kostely

Krásu broumovského výběžku můžete vnímat i mezi chladivými zdmi souboru broumovských kostelů, které jsou připraveny pro návštěvy turistů.