Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Pardubičtí připravují obnovu liturgického prostoru ve sv. Bartoloměji


Z diecéze
Datum:

Pardubický arciděkanský kostel sv. Bartoloměje čeká rozsáhlá oprava.

Již nyní je kolem kostela lešení. Zásadní proměnou má však projít i presbytář chrámu. Největší pardubický kostel je také pohřebním místem rodu Pernštejnů, kterým Pardubice vděčí za rozvoj města. Proto bude nedílnou součástí i úprava okolí náhrobku Vojtěcha z Pernštejna. Avšak největší pozornost je nyní zaměřena na úpravu zařízení presbytáře kostela, především pak na samotný oltář. „Obnova místa, jehož současná podoba pochází z období velké rekonstrukce interiéru kostela v 90. letech dvacátého století, bude obsahovat nový pevný liturgický ostrov s oltářem a dalšími prvky v jednotném architektonickém duchu. Za návrhem úpravy liturgického prostoru stojí architekt Josef Pleskot a Norbert Schmidt, kteří se ujali práce s jasnou vizí pramenící z mnoha zkušeností. Podstatou koncepce je vyrovnání podlahy lodě a presbytáře na původní, nižší úroveň a vložení nového zvýšeného liturgického ostrova částečně vysunutého do lodi, čímž je podpořeno vtažení slavení liturgie do středu společenství věřících. Pečlivě zvolená poloha ostrova na rozhraní trojlodí a presbytáře a současná architektonická forma vnese do interiéru nový jednotící prvek respektující historické prostředí“, sdělil k úpravám presbytáře pardubický arciděkan Jan Uhlíř, podle něhož bude klíčovou roli při realizaci kamenného oltáře hrát výběr jedinečného bloku kamene. Proto předpokládané finanční náklady lze stanovit prozatím pouze odhadem. Částka potřebná k realizaci je nyní odhadována na 2–2,5 mil. Kč. „Věříme, že se podaří potřebné finanční prostředky shromáždit. Přes veškerou snahu však může nastat situace, kdy nebude možné zahájit realizaci z důvodu nedostatečného finančního krytí. V takovém případě bude zveřejněno na webových stránkách farnosti, že sbírka je ukončena a že vybrané prostředky budou použity na obnovu vnějšího pláště kostela nebo že mohou být na žádost dárce použity na jiný účel či vráceny“, vysvětluje duchovní správce farnosti to, jak to bude s penězi ze sbírky, která v současnosti probíhá a ve které se již podařilo vybrat téměř 800 000 Kč.

Podle architekta Josefa Pleskota byla volba materiálu na oltář jasná už od začátku: „Kostel sv. Bartoloměje je celý z pískovce zvenku a překvapivě i zevnitř. Vypadá téměř jako kamenný chrám. Takže hned první představa byla, že nový oltář bude také kamenný, a když kamenný tak z pískovce. Odstraní se také předěl mezi účastníky bohoslužby a těmi, kteří jsou za oltářem, kdo vedou liturgii. Od toho se odvíjí chystaný návrh. Má tvar písmene Omega, které se do toho tvaru z čela dá vepsat“, přiblížil návrh Josef Pleskot. Na webových stránkách, které se věnují realizaci obnovy presbytáře farnost píše: „Cítíme povinnost pečovat o duchovní hodnoty a rozvíjet kulturní dědictví. Přejeme si, aby kostel nabízel útočiště pro všechny obyvatele a návštěvníky města.“ Rok 2024 je připomínán jako rok Vojtěcha z Pernštejna na památku 490 let od jeho úmrtí. Rodové heslo Pernštejnů je Kdo vytrvá, vítězí.

Máte-li zájem podpořit pardubickou farnost, aby i ona zvítězila a vytýčený úkol dotáhla do zdárného konce, lze ji finančně podpořit prostřednictvím bankovního účtu 1224496329/0800 s variabilním symbolem 10.

Více o celém projektu na www.oltarprobartolomeje.cz.



Další zprávy

Z diecéze

Návštěva u sester vincentek

Jeden den z mezinárodní novény byl odvysílán z Mendryky.
Z diecéze

Evangelizační kurz 2024/2025

Pod záštitou Biskupství královéhradeckého, ve spolupráci s Nadačním fondem Credo.
Z diecéze, Česko, Ze světa, Z Vatikánu

Na Slovensku bude blahořečený Ján Havlík

V Šaštíně se bude konat blahořečení.