Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Trvalé jáhenství - dar pro církev


Z diecéze
Datum:

Už sobotu 16.10. přijme dvanáct mužů v katedrále Svatého Ducha v Hradci Králové jáhenské svěcení.

Trvalé jáhenství provází v našich společenstvích rozdílná očekávání a budí různé emoce. Setkáváme se s nadšením, že se prosazuje duchovní služba pro ženaté muže, kteří znají strasti i radosti rodinného života. Nechybí ani skeptické postoje, opírající se o tvrzení, že jáhen stejně nemůže dělat o moc víc než věřící laici a jáhenství nabízí jeho nositelům alibi, které jim umožní distancovat se od rodinných povinností.

Jako zástupce vedoucího formace vnímám důležitost otázky po tom, s jakým očekáváním by měli letošní svěcenci vstupovat do života jáhenského sboru a s čím by měli počítat i ti, kteří se budou k trvalému jáhenství připravovat v dalších letech. Pokusím se to vyjádřit poněkud heslovitě v několika následujících bodech:

1. Jáhenství je jedním ze stupňů svátosti svěcení. Trvalé jáhenství tedy není prostředkem uplatnění ženatých mužů v církvi, ale je svátostným darem pro církev. Kvůli tomu bylo obnoveno jako trvalý stav, aby v různých komunitách a zvláštních službách dokládalo, že vtělený Boží Syn vede a svolává nebeskému Otci jeho církev právě skrze svou radikální služebnost, nezdolnou péči a trpělivou pozornost vůči slabým a potřebným.

2. Trvalé jáhenství zvláštním způsobem dokládá Kristovu vytrvalost a trpělivost ve službě, proto má navázat na dlouhodobou osvědčenost některých křesťanů v jejich službě pro církev a pro svět. Je tak určeno pro ty věřící, kteří svůj život ze křtu, biřmování a eucharistie již vytrvale a trpělivě rozvíjejí v konkrétní církevní službě. U těch, kteří se ucházejí o trvalé jáhenství, je tedy třeba, aby se ve své službě již předem osvědčili před církevním společenstvím, svou službu přijali jako vlastní životní poslání a takto ji též skloubili se svým rodinným životem. Uchazeči jáhenství by též měli být schopni své prověřené poslání formulovat a takto se zapojit do pastoračního plánování a moderování pastoračních aktivit v diecézi, v jejích farnostech nebo jiných společenstvích.

3. Jáhenství nepřináší žádnou vyšší míru uznání osoby věřícího ani jeho vlastní služby. Skutečná důstojnost křesťanské služby plyne už z křestního zasvěcení jejího nositele a všichni věřící jsou si „rovni co do důstojnosti i činnosti“, abychom citovali kánon 208 Kodexu kanonického práva z roku 1983. Bylo by proto mylné usilovat o jáhenství kvůli docenění sebe nebo své činnosti. Toto očekávání by bylo nesprávné a s velkou mírou pravděpodobnosti by se v průběhu jáhenského života stalo nenaplněným a posléze frustrujícím.

4. Jáhenství znamená svátostné přičlenění k apoštolské službě. Proto k němu mají směřovat právě ti věřící, jejichž služba může vhodně zjevovat a rozvíjet Kristovo „služebné předsednictví“. Jiný slovy: jáhnem by se měl stát ten, jehož služba může zvláštním způsobem ukazovat na Krista jako jediného Pána, který svolává, posvěcuje, vede a misijně zakládá svou církev. Bylo by tedy nesprávné chtít, aby co nejvíce křesťanů, kteří se osvědčili v důležitých církevních službách, usilovalo o jáhenství. To vyžaduje rozlišování. Některá hlediska tohoto rozlišování jsem se snažil výše předložit.

Svátost svěcení je jedním z Božích darů, jejichž prostřednictvím nás vtělený Syn uvádí do vzájemnosti lásky s nebeským Otcem a utváří z nás společenství Ducha svatého, společenství jednoty a vzájemné odkázanosti. Trvalé jáhenství se na tomto díle, ve kterém se k nám Bůh obrací skrze Ježíše Krista, může podílet.

Děkuji všem kandidátům jáhenství v naší diecézi za jejich dosavadní službu při budování těla Kristova. Za to děkuji i jejich manželkám a dětem. Dvanáct z těchto kandidátů bude již letos přičleněno ke sboru jáhnů naší diecéze, těším se na toto společenství.

Jan Hojda

 



Další zprávy

Česko

Na Velehradě začínají Dny lidí dobré vůle

Ve dnech 4. a 5. července ožívá Velehrad tradičními cyrilometodějskými oslavami, kterých se každoročně účastní na 30 tisíc lidí.
Z diecéze

Svatí na krkonošských stezkách

Na krkonošských cestách provází poutníky nové podmalby na skle se zobrazením světců.
Z diecéze, Česko

Diecézní lesy Hradec Králové jsou Diamantem českého byznysu

Diecézní lesní společnosti bylo uděleno prestižní ocenění.