Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Vatikán představil druhou fázi synody o synodalitě


Z Vatikánu
Datum:

Součástí programu bude kající modlitba.

Druhé shromáždění synody o synodalitě bude jednat v podobném složení jako loni. Mezi 368 hlasujícími účastníky se očekává pouze 26 změn. Novinkou programu bude kající modlitba, během níž dojde k vyznání různých kategorií hříchů a papež jménem křesťanů požádá Boha a lidi o jejich odpuštění. Novinkou je také fórum teologů, kteří se ujmou diskusí na témata, jež budou na synodě projednávána. Vatikán představil podrobný program jednání.

Synoda se bude konat od 2. do 27. října. Předcházet jí budou dvoudenní duchovní cvičení, které se tentokrát uskuteční ve Vatikánu. Stejně jako loni je povede dominikán P. Timothy Radcliffe, benediktinka sr. Ignazia Angelini a kamaldulský mnich P. Matteo Ferrari. Na závěr rekolekcí ve vatikánské bazilice bude papež předsedat kající modlitbě. Jak zdůraznil kardinál Mario Grech, „nejde o to vyznat se z hříchů jiných lidí, ale uznat vlastní podíl - ať skrze skutky nebo zanedbání - na tom, co bylo příčinou utrpení nevinných a bezbranných“.

Ekumenická modlitba je naplánována na 11. října. Uskuteční se ve Vatikánu na náměstí Prvomučedníků, tedy na místě, kde měl podle tradice zemřít svatý Petr. Kromě papeže se jí zúčastní delegáti nekatolických církví a společenství. Na přípravě modlitby se budou podílet bratři z komunity Taizé.

Těsně před koncem synodálních jednání, 21. října, je naplánován další den rozjímání. Jeho cílem je připravit se na projednávání návrhu závěrečného dokumentu synody.

Jak poznamenal P. Giacomo Costa SJ, zvláštní sekretář synodálního shromáždění, cílem rozprav je zhodnotit synodální proces, který probíhá od roku 2021. Záměrem je nejprve určit témata, která by měla být zahrnuta do závěrečného dokumentu, a poté je znovu zreflektovat. Celé jednání bude rozděleno do pěti modulů. První čtyři budou věnovány hlavním částem pracovního dokumentu. Během jednání se bude střídat zasedání 36 pracovních skupin a plenární shromáždění. Závěrečný dokument synody bude redigován pod vedením generálního relátora, kterým je lucemburský kardinál Jean-Claude Holerrich SJ.

Právě generální relátor představil na dnešní tiskové konferenci účastníky jednání. Hlasovací právo má 368 z nich. Z toho je 272 biskupů, včetně 168 zástupců biskupských konferencí. Papež zvýšil počet ekumenických zástupců z 12 na 16. Jak zdůraznil kardinál Hollerich, důvodem je zvýšený zájem o synodální proces ze strany nekatolických církví a společenství.

Novým prvkem druhého synodálního shromáždění budou čtyři fóra teologů. Uskuteční se 9. a 16. října u jezuitů a augustiniánů. Budou věnována tématům souvisejícím s jednáním synody: 1. Boží lid, předmět misie; 2. Role a autorita biskupa v synodální církvi; 3. Vzájemný vztah mezi místní a univerzální církví; 4. Výkon primátu a synoda biskupů. Kromě pozvaných teologů budou fóra otevřena všem účastníkům synody, novinářům akreditovaným ve Vatikánu a po předchozí registraci také všem dalším zájemcům.

Zdroj: Vatican News, polská sekce

 


Další zprávy

Z diecéze

Diecézní setkání seniorů

Tentokrát s kardinálem Dominikem Dukou, zpěvačkou Věrou Martinovou, Viktorií Mertovou či P. Zbigniewem Czendlikem.
Z diecéze

Utvářejme dobré vztahy, které nikdy nepominou

Slova povzbuzení generálního vikáře královéhradecké diecéze Mons. Jana Paseky od tyrolského jezera Achensee.
Z diecéze

Krkonošská pouť ke sv. Františkovi

Tradiční poutní setkání u Erlebachovy boudy povede opět biskup Jan Vokál.