Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Gymnázium ve Skutči


Datum:

Gymnázium ve Skutči

Nový školní rok bývá na některých školách spojen s většími či menšími změnami. Velkou změnu zažilo skutečské gymnázium, a to dokonce v předstihu, od 1. června tohoto roku. Zřizovací kompetence školy převzalo České velkopřevorství Suverénního řádu maltézských rytířů.

maltézský kříž
Málokdo ví, že tento řád patří vůbec k nejstarším rytířským řádům, vznikl v 11. století na území křesťanského Jeruzalémského království. Celou bohatou historií řádu se prolíná zejména jeden z jeho hlavních cílů, kterým je pomoc nemocnými i jinak handicapovaným lidem. Název Maltézští rytíři pochází ze 16. století, kdy řád pod silnou nepřátelskou přesilou byl nucen ustoupit z ostrova Rhodos na Maltu.


Heraldika řádu je historicky spojena s bílým osmišpičatým křížem na červeném pozadí, známým jako maltézský kříž. V současné době je řád pojímán jako subjekt mezinárodního práva, udržuje plné diplomatické styky s desítkami států celého světa, má statut pozorovatele OSN, vydává vlastní známky, mince, peníze, má vlastní SPZ apod. Hlavou řádu je velmistr, který sídlí v Římě. Mezinárodně se dělí do velkopřevorství a dalších správních jednotek. Jedním z historicky nejdůležitějších velkopřevorství je i velkopřevorství české.

Řád spravuje síť špičkově vybavených nemocnic, zasahuje při přírodních katastrofách a zabývá se humanitární činností. V českých zemích aktivně působí jeho humanitární organizace Česká maltézská pomoc.

Řád zřizuje též základní a střední školy. Jediným gymnáziem tohoto řádu je Gymnázium Suverénního řádu maltézských rytířů ve Skutči. Řád se prezentoval všem žákům dvanácti tříd jak osmiletého, tak i čtyřletého studia již během minulého školního roku, na základě konkurzního řízení jmenoval nového ředitele školy. Spolu s ním chce budovat školu jakožto moderní školu orientovanou na žáky, s převážně mladým odborně i pedagogicky erudovaným učitelským sborem, školu postavenou na principech partnerství, vzájemného respektu a spolupráce. Škola má do svého vzdělávacího programu integrován i moderně pojatý předmět strategie osobnostního rozvoje včetně základů teorie řízení. Škola pořádá pravidelné lyžařské kurzy v nádherném prostředí rakouských Alp, dále pak cykloturistické či vodácké kurzy, hodlá rozvíjet partnerské styky zejména s gymnáziem v Udine v Itálii, ale i s podobně orientovanými školami v ostatních zemích Evropy. Žáci školy mají k dispozici školní klub, žáci prvních ročníků osmiletého i čtyřletého studia absolvují seznamovací kurzy, dostanou zapůjčeny kvalitní notebooky, se kterými budou pracovat během svého studia na škole.

Škola je zapojena do projektu SROP týkající se integrace handicapovaných žáků, ucházíme se o zapojení do dalších dvou projektů z ESF zaměřených na využití výpočetních techniky a rozvoj předmětu Strategie osobnostního rozvoje.

Škola rozvíjí i svůj ekologický program, a to nejen při výuce a ekologických pobytech žáků, ale i ve své energetické koncepci (je vytápěna tepelnými čerpadly, podává projekt na zateplení školy apod.). Pro veřejnost pořádá nejen tradiční Skutečský majáles a sportovní či jiné soutěže pro žáky okolních základních škol, ale nabízí i stravování pro veřejnost, prostory pro vzdělávací i společenské akce včetně možnosti ubytování a vyvíjí další aktivity směrem k veřejnosti.

Věříme, že tento nový vzdělávací subjekt najde své místo ve vzdělávací soustavě našeho kraje a přejeme mu v jeho práci mnoho úspěchů.

Kontakt:

Gymnázium Suverénního řádu maltézských rytířů ve Skutči
Vítězslava Nováka 584, 539 73 Skuteč
telefon: 469 326 360, fax: 469 326 361
web: http://www.bigyskutec.cz/, e-mail: info [at] bigyskutec.cz (info[at]bigyskutec[dot]cz)


Další zprávy

Z Vatikánu

Vatikán představil druhou fázi synody o synodalitě

Součástí programu bude kající modlitba.
Z diecéze

Utvářejme dobré vztahy, které nikdy nepominou

Slova povzbuzení generálního vikáře královéhradecké diecéze Mons. Jana Paseky od tyrolského jezera Achensee.
Z diecéze

Diecézní setkání seniorů

Tentokrát s kardinálem Dominikem Dukou, zpěvačkou Věrou Martinovou, Viktorií Mertovou či P. Zbigniewem Czendlikem.