Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Zemřel P. B. Půlkrábek


Datum:

Zemřel P. B. Půlkrábek

Po náročném a křesťansky prožitém boji s těžkou nemocí zemřel 27. srpna 2009 v Chocni duchovní správce této farnosti P. Bohuslav Půlkrábek (parte).

Otec Bohuslav Půlkrábek se narodil 1. září 1950 v Dolním Újezdě u Litomyšle, kde prožil šťastné dětství. Byl nejstarší ze sedmi sourozenců, maminka byla v domácnosti a tatínek pracoval jako dělník v Litomyšli. Po studiu na gymnáziu v Litomyšli nastoupil na Teologickou fakultu do Litoměřic. Na kněze byl vysvěcen 26. června 1976.

Božímu lidu sloužil ve farnostech Jičín, Popovice, Robousy, Pardubice, Rosice nad Labem, Vysoké Mýto, Zámrsk, České Heřmanice, Knířov, Vraclav, Karle, Čistá, Trstěnice, Květná, Trutnov II – Horní Staré Město, Zlatá Olešnice, Bernartice, Žacléř, Javorník, Horní Maršov, Malá Úpa, Skořenice, Svatý Jiří, Újezd, Zámrsk a Choceň. Po část svého kněžského působení zastával úřad vikáře orlickoústeckého vikariátu.

"Otec Bohuslav se od mládí věnoval esperantu. Každou svoji farnost, kde působil, přijímal jako opravdovou rodinu. Obzvlášť miloval děti a ony jeho. Před rokem u něho propukla zákeřná choroba, která byla v pokročilém stádiu. Přestože to věděl, vyrovnával se s tím obdivuhodným způsobem. Sestřičky na onkologii žasly, jak dodával optimismus ostatním pacientům. Jeho nemoc byla především vzájemným obrovským obdarováním v naší choceňské farnosti.

Stále doufal v zázrak uzdravení, ale když sám viděl, jak nemoc rychle postupuje, tak si přál zemřít doma, což se mu díky Bohu 27. srpna 2009 ve 3.30 h splnilo." Tolik z textu Jitky Břicháčkové.

Zemřel tedy ve věku 59 let.

R.I.P.

Rozloučení s P. Bohuslavem Půlkrábkem se koná při mše svaté v děkanském kostele sv. Františka Serafínského v Chocni ve čtvrtek dne 3. září 2009 ve 14.30 h. Potom bude jeho tělo uloženo do kněžského hrobu na hřbitově ve Vysokém Mýtě.


Další zprávy

Z Vatikánu

Vatikán představil druhou fázi synody o synodalitě

Součástí programu bude kající modlitba.
Z diecéze

Utvářejme dobré vztahy, které nikdy nepominou

Slova povzbuzení generálního vikáře královéhradecké diecéze Mons. Jana Paseky od tyrolského jezera Achensee.
Z diecéze

Diecézní setkání seniorů

Tentokrát s kardinálem Dominikem Dukou, zpěvačkou Věrou Martinovou, Viktorií Mertovou či P. Zbigniewem Czendlikem.