Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Animátoři seniorů z celé ČR se setkali v Hradci Králové


Datum:

Animátoři seniorů z celé ČR se setkali v Hradci Králové

V srdci královéhradecké diecéze se ve dnech 12. a 13. listopadu konalo již počtvrté v řadě Celostátní setkání animátorů seniorů určené všem, kteří pracují se seniory na diecézní úrovni, ve farnostech, v charitních, sociálních i zdravotnických zařízeních a těm, kdo se o problematiku lidí seniorského věku zajímají a mají zájem aktivně se zapojovat především v pastorační práci se seniory. Do Hradce Králové zavítalo první den přes 180 a druhý den více než 160 účastníků ze všech diecézí Čech a Moravy.

 

Animátoři zahájili setkání předprogramem Moses - MOdlitbou animátorů za SEniory a Službu. Hlavním tématem modlitby bylo zamyšlení nad biblickými postavami seniorského věku doplněné přímluvami. V dopoledním bloku přednášek vystoupil se svým příspěvkem „Kým je animátor seniorů?“ doc. Ing. Mgr. Aleš Opatrný, Th.D. a poté PhDr. Jaroslav Šturma s přednáškou „K otázkám psychologie seniorského věku“. Odpolední blok patřil ThLic. Tomáši Holubovi, Th.D. s příspěvkem „Eucharistie – Boží přítomnost pro nás“ a Mgr. Marku Orko Váchovi, Ph.D. se zamyšlením na téma: „Eutanázie jako civilizační choroba“. Vrcholem prvního dne byl večerní Benefiční koncert Zory Jandové a Zdenka Merty „Fifty-fifty“, jehož výtěžek podpoří Dům sociálních služeb pro seniory na Kropáčce v Hradci Králové.

 

Druhý den setkání zahájila bohoslužba celebrovaná světícím biskupem českobudějovickým Mons. Pavlem Posádem a dalšími kněžími. Program pokračoval přednáškami „Čas a co s ním?“ v podání prof. Jana Sokola, Ph.D., CSc. a „Ježíš a nemoc“ v přednesu doc. Mireii Ryškové, Th.D. Úplný závěr patřil besedě se zamyšlením: „Animátor společenství jako bratr (či sestra) ve víře aneb: Co mne na setkání oslovilo a jak to mohu využít ve svém společenství?“ s moderátorkou Ing. Mgr. Marií Zimmermannovou. Účastníci si poté zazpívali tradiční píseň setkání „Raduj se v Pánu“ a obdrželi požehnaní pro další nebo novou službu.


Další zprávy

Z Vatikánu

Vatikán představil druhou fázi synody o synodalitě

Součástí programu bude kající modlitba.
Z diecéze

Utvářejme dobré vztahy, které nikdy nepominou

Slova povzbuzení generálního vikáře královéhradecké diecéze Mons. Jana Paseky od tyrolského jezera Achensee.
Z diecéze

Diecézní setkání seniorů

Tentokrát s kardinálem Dominikem Dukou, zpěvačkou Věrou Martinovou, Viktorií Mertovou či P. Zbigniewem Czendlikem.