Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Umění české reformace - výstava


Datum:

Umění české reformace - výstava

V posledních letech se v odborných kruzích hovoří o českém husitství jako o reformaci před reformacemi, první reformaci, či prostě jako o české reformaci. Jedním z důsledků husitských válek bylo vytvoření politického klimatu, které umožnilo dvousetleté soužití několika křesťanských konfesí v jednom státě. Přes zásadní rozdíly, které je rozdělovaly, byla jednotlivá křesťanská vyznání nucena najít společný modus vivendi. Zároveň v mnohých případech dostala umělecká díla, jako jeden z prostředků konfesionalizace, propagandistickou, doktrinální a polemickou funkci.

Působení nekatolických vyznání nám tak zanechalo nejen bohatou knižní kulturu a množství krásných zdobených rukopisů, ale i bohatý fond monumentálních památek, např. oltářů, epitafů, soch i zlatnických prací.

Tuto dosud málo známou uměleckou produkci představuje výstava Umění české reformace, která je do začátku dubna k vidění v Císařské konírně na Pražském hradě. Expozice na jedné straně ukáže nejvýznamnější protestantské objednavatele a umělce, a na straně druhé památky nekatolické umělecké produkce z regionů, kde tyto památky zůstaly dochovány a mnohde dosud plní svůj náboženský účel v prostředí katolických chrámů.

Z klíčových památek jmenujme ukázky deskové malby 15. století pro utrakvisty (Madona z Týna, Kristus Bolestný z Týna), nejkvalitnější příklady umělecké produkce 16. století (oltář Mistra IP, Kristus Bolestný z Vlašského dvora) a ukázky prací pro Jednotu Bratrskou, luterány, kalvinisty z různých regionů Čech.

Kromě toho bude také po omezenou dobu vystaveno několik exkluzivních iluminovaných rukopisů a historických dokumentů (např. originál Jenského kodexu, Litoměřického graduálu, Obnoveného zřízení zemského či dosud nevystavená Klaudiánova mapa Čech).

Celkem se tak veřejnosti představí na 100 unikátních děl. Vzhledem ke skutečnosti, že se na území východních Čech nacházelo několik významných středisek nekatolických církví, můžeme na výstavě spatřit mnoho uměleckých děl z královéhradecké diecéze.

 

Pražský hrad, Císařská konírna, 16. 12. 2009 – 4. 4. 2010

otevřeno denně 10 - 18 h (mimo 24. 12. 2009 – zavřeno a ve čtvrtek 31. 12. 2009 - otevřeno do 16 h)


Další zprávy

Z Vatikánu

Vatikán představil druhou fázi synody o synodalitě

Součástí programu bude kající modlitba.
Z diecéze

Utvářejme dobré vztahy, které nikdy nepominou

Slova povzbuzení generálního vikáře královéhradecké diecéze Mons. Jana Paseky od tyrolského jezera Achensee.
Z diecéze

Diecézní setkání seniorů

Tentokrát s kardinálem Dominikem Dukou, zpěvačkou Věrou Martinovou, Viktorií Mertovou či P. Zbigniewem Czendlikem.