Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Prodloužení lhůty pro zahájení studia pro nekvalifikované pedagogy


Datum:

Prodloužení lhůty pro zahájení studia pro nekvalifikované pedagogy

Od 1. ledna 2010 vešla v platnost novela zákona o pedagogických pracovnících, která se týká i učitelů náboženství ve veřejných a v církevních školách. Jedná se především o ty, kteří nesplňují podmínku vysokoškolského vzdělání.

27. listopadu byl publikován ve Sbírce zákonů zákon č. 422/2009 Sb., kterým se mění zákon č. 563/2004 Sb., o pedagogických pracovnících a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů. Tento zákon posunuje termín pro zahájení studia nekvalifikovaných pedagogických pracovníků oproti stávající právní úpravě o dalších pět let, tedy do konce roku 2014. Pedagogičtí pracovníci, kteří nesplňují odbornou kvalifikaci, tak mohou i nadále vykonávat přímou pedagogickou činnost ve školách a školských zařízeních s tím, že do 31. prosince 2014 musejí zahájit studium, kterým odbornou kvalifikaci získají. Novela zákona o pedagogických pracovnících nabývá účinnosti dnem 1. ledna 2010.

Zdroj

Připomínáme, že podle zákona č. 563/2004 Sb. získává učitel náboženství odbornou kvalifikaci vysokoškolským vzděláním získaným studiem v akreditovaném magisterském studijním programu:

 a) v oblasti teologických věd,

 b) v oblasti pedagogických věd zaměřené na přípravu učitelů náboženství, nebo

 c) v oblasti pedagogických nebo společenských věd a vysokoškolským vzděláním získaným studiem v akreditovaném bakalářském studijním programu v oblasti pedagogických věd zaměřené na přípravu učitelů náboženství, nebo vzděláním v programu celoživotního vzdělávání uskutečňovaném vysokou školou a zaměřeném na přípravu učitelů náboženství.

Zájemcům z královéhradecké diecéze doporučujeme bakalářské studium studijního oboru Náboženská výchova na Pedagogické fakultě Univerzity Hradec Králové.

Po jeho absolvování lze pokračovat na Katolické teologické fakultě Univerzity Karlovy v navazujícím magisterském programu Teologie ve studijním oboru Teologické nauky.

Bakalářské studium lze uskutečnit na téže fakultě v Praze.

Informace o studiu v Hradci Králové získáte na stránkách http://www.uhk.cz/ v rubrice Bakalářské obory. Obor Náboženská výchova hledejte ve skupině studijních programů Specializace v pedagogice.

Informace o studiu v Praze lze získat na adrese http://www.ktf.cuni.cz/v rubrice „Pro uchazeče“. 

Zájemci z východní části diecéze najdou podobnou nabídku na Cyrilometodějské teologické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci viz bakalářský studijní obor „Náboženství se zaměřením na vzdělávání a katechetika“ na fakultních stránkách http://www.upol.cz/.

Přihlášky ke studiu se podávají do 28. 2. 2010.

Ing. Mgr. Marie Zimmermannová

vedoucí Katechetického centra


Další zprávy

Z Vatikánu

Vatikán představil druhou fázi synody o synodalitě

Součástí programu bude kající modlitba.
Z diecéze

Utvářejme dobré vztahy, které nikdy nepominou

Slova povzbuzení generálního vikáře královéhradecké diecéze Mons. Jana Paseky od tyrolského jezera Achensee.
Z diecéze

Diecézní setkání seniorů

Tentokrát s kardinálem Dominikem Dukou, zpěvačkou Věrou Martinovou, Viktorií Mertovou či P. Zbigniewem Czendlikem.