Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

ESF PODPORUJE SLUŽBY SOCIÁLNÍ PREVENCE


Datum:

Provoz pěti služeb, které provozuje Oblastní charita v Hradci Králové je na dobu tří let významnou měrou zajištěn díky financím z Evropského sociálního fondu (ESF).

ESF PODPORUJE SLUŽBY SOCIÁLNÍ PREVENCE

Oblastní charita Hradec Králové zabezpečuje provoz několika sociálních služeb, zejména z oblasti pomoci lidem bez domova, péče o seniory a poradenství pro lidi v krizové životní situaci. Služby podpořené z Evropského sociálního fondu jsou: Intervenční centrum, Nízkoprahové denní centrum a Sociální rehabilitace pro osoby bez přístřeší a služby dvou Azylových domů.

Oblastní charita Hradec Králové poskytuje tyto služby ve třech ze svých sedmi středisek. Jedním je Intervenční centrum, kde je poskytována stejnojmenná služba. Středisko nabízí pomoc osobám ohroženým domácím násilím v Královéhradeckém kraji a do jeho činnosti patří například poskytnutí akutní psychologické podpory, následné podpůrné psychoterapie, právního poradenství a také zprostředkování dalších služeb. Dalším střediskem je Domov pro matky s dětmi. Služba Azylový dům je zde poskytována zletilým matkám (případně otcům) s dětmi, těhotným ženám starším 18 let. Služba zahrnuje poskytnutí ubytování, podmínek pro osobní hygienu a pro přípravu stravy, základní sociální poradenství, pomoc při uplatňování oprávněných zájmů i při upevnění kontaktu s rodinou a také zprostředkování návazných služeb. Je zde také možnost praní a žehlení prádla, půjčování hraček knížek, využití dětského hřiště a sportovních potřeb. Pro děti na středisku funguje volnočasový klub Mariánek a pro jejich matky (resp. otce) různé zájmové kroužky.

Čtyři služby nabízí Dům Matky Terezy – středisko sociálních služeb pro lidi bez domova. Tyto služby v návaznosti tvoří ucelený systém pomoci osobám na různém stupni společenského vyloučení. Podpořené z ESF jsou hned tři z nich: Nízkoprahov&eaeacute; denní centrum pomáhá zmírnit krizovou situaci a omezit zdravotní a sociální rizika lidem bez přístřeší. Mohou se zde umýt, v případě nouze požádat o stravu a ošacení a využít nabídky sociálního poradenství. Služba funguje jednak přímo na středisku a jednak jako služba terénní. Pracovníci střediska se také snaží motivovat uživatele služby k samostatnému řešení jejich situace. K tomu přispívá služba Sociální rehabilitace. Její uživatelé mohou využít pomoci při uplatňování oprávněných zájmů, obstarávání osobních záležitostí, odborného poradenství. Pracovníci střediska vedou uživatele k soběstačnosti, začlenění do společnosti a uživatelé se také účastní pracovních terapií, vzdělávacích a aktivizačních činností (kurz práce na počítači, řemeslná výroba drobných předmětů apod.). Služby Denní centrum a Sociální rehabilitace jsou určeny mužům a ženám z Hradce Králové starším 18 let.

Snaha o návrat uživatelů k běžnému způsobu života a získání samostatnosti je uskutečněna v dalším kroku, který reprezentuje služba Azylový dům. – Uživatelé jsou vedeni k získání přiměřeného bydlení, pravidelného příjmu, vlastní životní vize a též ke schopnosti využívat veřejné instituce. Důraz je kladen také na fungování vlastní přirozené vztahové sítě. Tuto službu mohou využít muži starší 18 let z Hradce Králové, Královéhradeckého kraje a v případě volné kapacity i celé České republiky a Evropské unie.

Financování významné části nákladů výše uvedených služeb zajišťuje Královéhradecký kraj v rámci Individuálního projektu Služby sociální prevence v Královéhradeckém kraji, financovaného z Evropského sociálního fondu EU a státního rozpočtu ČR prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost. Tento projekt se zaměřuje na poskytování služeb sociální prevence osobám sociálně vyloučeným nebo ohroženým sociálním vyloučením na území Královéhradeckého kraje. Cílem je pomoci osobám z cílových skupin plně se zapojit do ekonomického, sociálního a kulturního života společnosti; zejména pak umožnit jejich vstup či návrat na trh práce, udržení na trhu práce nebo přístup ke službám, které návrat na trh práce umožňují.

Bližší informace: Ing. Aneta Maclová – ředitelka Oblastní charity HK, 495 516 098, och [at] hk.caritas.cz (och[at]hk[dot]caritas[dot]cz)

Mgr. Václav Hrček – koordinátor projektů, 495 516 098, vaclav.hrcek [at] hk.caritas.cz (vaclav[dot]hrcek[at]hk[dot]caritas[dot]cz)

Tisková zpráva


Další zprávy

Z diecéze

Diecézní setkání seniorů

Tentokrát s kardinálem Dominikem Dukou, zpěvačkou Věrou Martinovou, Viktorií Mertovou či P. Zbigniewem Czendlikem.
Z diecéze

Kurz Malá cesta manželů

I manželství se dá studovat...
Z diecéze

Týden modliteb za seniory a nemocné

Diecézní centrum pro seniory Hradec Králové děkuje všem, kdo se připojí k modlitbám za seniory i nemocné.