Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Výsledky Tříkrálové sbírky 2011 na Královéhradecku


Datum:

Ve dnech 6. – 9. ledna 2011 pořádala Oblastní charita Hradec Králové již tradiční Tříkrálovou sbírku.

Výsledky Tříkrálové sbírky 2011 na Královéhradecku

Koledovalo se jak v Hradci Králové, tak v některých dalších městech a obcích regionu. Celková částka shromážděná při letošní Tříkrálové sbírce činí 359 218 Kč.

V Hradci Králové vyšly skupinky koledníků do ulic z katedrály Sv. Ducha ve čtvrtek 6. ledna kolem deváté. Požehnání na cestu jim dal biskup Josef Kajnek. Kromě samotného Hradce Králové se koledovalo v ten den nebo pak o víkendu ve městech Chlumec nad Cidlinou, Nový Bydžov, Nechanice, Smiřice a obcích Černilov, Libřice, Stěžery, Libčany, Želí, Lovčice, Černožice, Sadová, Mžany, Dohalice, Stračov, Vysoká nad Labem a Lhota pod Libčany. Nově se k letošní sbírce připojily obce Smidary, Chotělice, Červeněves a Lochenice. Do tříkrálových pokladniček vložili své dary také lidé v římskokatolických kostelech královéhradeckého vikariátu.

„Jedním z cílů této sbírky je sice shromáždění finančních prostředků pro potřebné, ale snažíme se, aby nezůstalo jen u toho,“ vyjadřuje se ke sbírce ředitelka Oblastní charity Hradec Králové Aneta Maclová a dále upřesňuje: "Skupinky koledníků vypravujeme také do nemocnic, domovů důchodců a podobných zařízení, kde má pokladnička spíše symbolický význam. Důležitější je přijít a popřát, potěšit. Koledníci zpívají, předávají lidem drobné dárky a radostné poselství vánoční doby."

Výtěžek letošní Tříkrálové sbírky 2011 bude použit na rozvoj projektů: Středisko rané péče Sluníčko v Hradci Králové, které poskytuje služby rodinám pečujícím o děti s postižením v raném věku, na domácí hospicovou péči, která umožňuje umírajícím lidem a jejich blízkým strávit poslední chvíle společně v domácím prostředí a dále na poradenství pro oběti domácího násilí a lidi v nouzi. Třetina výtěžku je určena na humanitární projekty Charity Česká republika a to jak na pomoc lidem v nouzi u nás, tak i v zahraničí – část prostředků poputuje přímo na projekt "Školní autobus pro chudé děti v indickém Mansapuru", jehož cílem je zajistit chudým dětem z tamních rodin bezpečnou dopravu do školy a zpět. V samotném Hradci Králové se letos vybralo oproti loňsku podstatně méně, avšak díky přispění dárců z okolních měst a obcí a zapojení nových obcí je konečný výsledek jen o málo nižší, než v loňském roce.

Uspořádat sbírku v takovém rozsahu by nebylo možné bez účasti koledníků a průvodců ze škol. Pracovníci Oblastní charity Hradec Králové děkují zejména studentům, pedagogům a ředitelům Biskupského gymnázia Bohuslava Balbína, Gymnázia Boženy Němcové, Základní a mateřské školy Jana Pavla II., Základní školy Jiráskovy, Vyšší odborné školy zdravotnické a Střední zdravotnické školy. Naše díky patří i školám mimohradeckým, Střední odborné škole veřejnosprávní a sociální Stěžery, Základní škole Stěžery, Vyšší odborné škole a Střední odborné škole Jana Maláta Nový Bydžov, Základní škole Palackého Nový Bydžov, Základní škole Kozelkova v Chlumci nad Cidlinou, Základní škole Libčany a Základní škole Smidary. Velice vítaná a přínosná byla také pomoc skautů ze Skautského střediska sv. Jiří v Hradci Králové.

Zástupci Oblastní charity Hradec Králové děkují také všem dalším, kteří pomohli s realizací sbírky, koledníkům a jejich průvodcům. Velký podíl na konečném výsledku sbírky mají zejména koledníci a dárci z Černilova a Lovčic. Díky patří také panu primátorovi Hradce Králové, starostům obcí a pracovníkům obcí zapojených do sbírky, pracovníkům ČSOB, duchovním z královéhradeckého vikariátu, skautům, dobrovolníkům, pracovníkům Oblastní charity, a samozřejmě všem těm, kteří přispěli jakoukoli částkou, ať už do některé ze 122 tříkrálových pokladniček, nebo jiným možným způsobem.

Bližší informace: ředitelka Oblastní charity HK, Ing. Aneta Maclová, 495 516 098, och [at] hk.caritas.cz (och[at]hk[dot]caritas[dot]cz); koordinátor Tříkrálové sbírky za Oblastní charitu HK, Alois Neruda, 774 836 276, dobro [at] hk.caritas.cz (dobro[at]hk[dot]caritas[dot]cz).

Tisková zpráva


Další zprávy

Z diecéze

Diecézní setkání seniorů

Tentokrát s kardinálem Dominikem Dukou, zpěvačkou Věrou Martinovou, Viktorií Mertovou či P. Zbigniewem Czendlikem.
Z diecéze

Kurz Malá cesta manželů

I manželství se dá studovat...
Z diecéze

Týden modliteb za seniory a nemocné

Diecézní centrum pro seniory Hradec Králové děkuje všem, kdo se připojí k modlitbám za seniory i nemocné.