Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Charita ČR pomohla vybavit nemocnici v Bělehradě


Datum:

Nemocnice v Bělehradě obdržela deset moderních křesel na dialýzu.

Charita ČR pomohla vybavit nemocnici v Bělehradě

V pátek 28. ledna předala velvyslankyně ČR v Srbsku Hana Hubáčková ve spolupráci s Charitou ČR Fakultní nemocnici dr. Dragiši Mišoviće v Bělehradě deset moderních křesel na dialýzu.

Tiskové konference během předávání se kromě paní velvyslankyně zúčastnil ředitel nemocnice profesor Radislav Šćepanović a zástupce Charity ČR Lukáš Voborský.

Oddělení hemodialýzy Fakultní nemocnice Dr. Dragiši Mišoviće v Bělehradě poskytovalo dialýzu třiceti lidem denně, další pacienti museli být kvůli nedostatečné kapacitě převáženi do zařízení vzdáleného od nemocnice 40 km.

Dialýzu pacienti potřebují každý druhý den a celá procedura trvá kolem tří hodin, pro každého pacienta tak znamená velkou časovou i fyzickou a psychickou zátěž. Díky daru nových křesel se kapacita oddělení zvýší na 80 pacientů denně, což znamená nejen úsporu času a finančních prostředků, ale zejména zvýšení komfortu a kvality života pacientů.


Oddělení hemodialýzy se stalo jedním z prvních v Srbsku, kde budou místa dialyzačních lehátek používána křesla, což zásadně mění psychologický efekt léčby – pacient je v nemocnici na dočasném zákroku, u kterého se v rámci možností může i bavit např. sledováním televize a nemá tak pocit, že je hospitalizován.

Peníze z České republiky jsou v Srbsku využívány dlouhodobě. Jak zdůraznila velvyslankyně ČR v Srbsku Hana Hubáčková, fakultní nemocnice v Bělehradě byla s pomocí českých finančních prostředků nejen opravená (rekonstrukce skončila v roce 2005), ale je postupně také vybavována – v letošním roce šlo o křesla na dialýzu, loni např. o laparoskop. Křesla na dialýzu byla financována ze státního rozpočtu České republiky v rámci programu Zahraniční rozvojové spolupráce ČR.

Charita ČR kromě zajištění dodávky křesel na dialýzu pro nemocnici v Bělehradě realizuje v Srbsku také projekt na podporu prevence rakoviny prsu a děložního čípku ve venkovských oblastech Šumadijského regionu.

Více informací:

Lukáš Voborský, programový Charity ČR manažer pro Srbsko

lukas.voborsky [at] charita.cz (lukas[dot]voborsky[at]charita[dot]cz), tel.: 608 706 905

Ilona Gajdíková,

oddělení humanitární a rozvojové pomoci Charity ČR

ilona.gajdikova [at] charita.cz (ilona[dot]gajdikova[at]charita[dot]cz), tel.: 603 511 242


Další zprávy

Z diecéze

Diecézní setkání seniorů

Tentokrát s kardinálem Dominikem Dukou, zpěvačkou Věrou Martinovou, Viktorií Mertovou či P. Zbigniewem Czendlikem.
Z diecéze

Kurz Malá cesta manželů

I manželství se dá studovat...
Z diecéze

Týden modliteb za seniory a nemocné

Diecézní centrum pro seniory Hradec Králové děkuje všem, kdo se připojí k modlitbám za seniory i nemocné.