Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Do Noci kostelů se zapojují farnosti a sbory různých církví


Datum:

K 3. květnu 2011 je již přihlášeno 116 kostelů. Přinášíme další podrobnosti.

Do Noci kostelů se zapojují farnosti a sbory různých církví

Královéhradecká diecéze se již druhým rokem připojuje k Noci kostelů (NK) – akci, která získala za nedlouhou dobu svého trvání velmi příznivý ohlas.

 

Dosud bylo přihlášeno k účasti 116 kostelů a dá se očekávat, že se připojí další farnosti se svými kostely a kaplemi. Noc kostelů není jen doménou římskokatolické církve (82 kostelů), jež je hlavním pořadatelem, ale ochotně se k ní přidávají církve další (34 kostelů), ve východních Čechách to jsou Církev bratrská, Českobratrská církev evangelická, Církev československá husitská a Jednota bratrská.
 
„Tento ekumenický rozměr nás velmi těší, protože jednota je jedním z aspektů, který dává příchozím do kostelů poznat význam duchovních hodnot. Nenuceným způsobem se tak mohou účastníci přesvědčit o potřebě lidské soudržnosti, která dnešnímu světu chybí. Abychom mohli hovořit s lidmi o našem vztahu k Bohu, musíme se nejprve sjednocovat a nacházet společnou řeč mezi sebou,“ podotkl diecézní koordinátor P. Karel Moravec.
 
Z dosud ohlášeného programu namátkou vybíráme např.:
- V kostele Nanebevzetí Panny Marie v Chrudimi bude celý program provázet téma Kříže jako ústředního křesťanského symbolu.
- Nový kostel Církve bratrské a jeho sbor přiblíží Janovo evangelium; čtení písma doprovodí scénicko-pantomimické vystoupení mládeže.
- V kostele sv. Petra a Pavla v Čáslavi proběhnou tři turnusy hudebního vystoupení, prohlídky kostela a výstupu na věž.
(Vzhledem ke změnám v diecézi není dosud upřesněno aktivní zapojení biskupů Mons. Jana Vokála a Mons. Josefa Kajneka.)
 
Letošní NK se koná v pátek 27. května 2011, mottem je biblický verš: „Připomínám si noc co noc, jak jsem na struny hrával, v srdci přemítám a duch můj hloubá.“ (Ž 77,7) Konkrétní program v jednotlivých přihlášených kostelech se postupně objevuje na adrese www.nockostelu.cz v sekci královéhradecké diecéze. O dalších přípravách bude veřejnost průběžně informována.
 

Další zprávy

Z diecéze

Diecézní setkání seniorů

Tentokrát s kardinálem Dominikem Dukou, zpěvačkou Věrou Martinovou, Viktorií Mertovou či P. Zbigniewem Czendlikem.
Z diecéze

Kurz Malá cesta manželů

I manželství se dá studovat...
Z diecéze

Týden modliteb za seniory a nemocné

Diecézní centrum pro seniory Hradec Králové děkuje všem, kdo se připojí k modlitbám za seniory i nemocné.