Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Slovensko a Česko by se mohlo o návštěvu papeže podělit


Datum:

Slovensko na úvod oslav v příštím roce a Česko o rok později.

Slovensko a Česko by se mohlo o návštěvu papeže podělit

Slovensko a Česko by se mohly podělit o návštěvu papeže Benedikta XVI. Obě země hlavu katolické církve pozvaly při příležitosti výročí příchodu věrozvěstů Cyrila a Metoděje, Slovensko na úvod oslav v příštím roce a Česko o rok později. Biskupové v obou zemích se však nebrání spojení návštěv, napsal dnes list Pravda.

Papež zatím návštěvu ani jedné země nepotvrdil, Slovensko i Česko ale shodně předpokládají, že Benedikt XVI. jejich pozvánky neodmítne. „Naše pozvání je směrováno do Bratislavy, Nitry, Žiliny a Prešova. Oficiální odpověď ještě nemáme. Náznaky, které přicházejí v diplomatické poště i panu prezidentovi i ministerstvu zahraničních věcí i nám, vysílají pozitivní signály,“ uvedl mluvčí Konference biskupů Slovenska Jozef Kováčik.

V Česku by měl papež přijít na Velehrad, slovenští a čeští biskupové prý nevylučují koordinaci návštěvy v jednom termínu. „My se nebráníme ani tomu, aby tato návštěva byla spojena s návštěvou Velehradu. My jsme předpokládali, že by mohl otevřít rok věnovaný Cyrilovi a Metodějovi, který bude od 5. července 2012 do 5. července 2013. Ale zda to bude rok 2012, anebo 2013... pro nás jsou otevřené obě možnosti, ale zatím platí pozvání na rok 2012,“ uvedl Kováčik.

Do České republiky zavítal od roku 1990 papež čtyřikrát, z toho tři návštěvy absolvovala předchozí hlava katolické církve Jan Pavel II. Jeho nástupce Benedikt XVI. byl v Česku v roce 2009, Slovensko však ještě nenavštívil. Jan Pavel II. byl na Slovensku třikrát.

převzato z www.christnet.cz


Další zprávy

Z diecéze

Diecézní setkání seniorů

Tentokrát s kardinálem Dominikem Dukou, zpěvačkou Věrou Martinovou, Viktorií Mertovou či P. Zbigniewem Czendlikem.
Z diecéze

Kurz Malá cesta manželů

I manželství se dá studovat...
Z diecéze

Týden modliteb za seniory a nemocné

Diecézní centrum pro seniory Hradec Králové děkuje všem, kdo se připojí k modlitbám za seniory i nemocné.