Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Arcibiskup Duka odhalil nový památník vězněným kněžím v Želivě


Datum:

Želivští premonstráti si v sobotu připomněli 464 kněží a řeholníků, kteří byli v tamním klášteře internováni komunisty v 50. letech minulého století.

Arcibiskup Duka odhalil nový památník vězněným kněžím v Želivě

Během slavnosti pražský arcibiskup Dominik Duka odhalil nový památník v klášterních ambitech. Na zeď tam byla ručně vepsána jména všech neprávem zadržovaných duchovních.

Podle Duky už mladá generace nemá dobrou představu o životě v komunistickém režimu. Jména na památníku podle něj mohou připomenout, co skutečně znamenala 50. léta a co byla totalita. "Že to nebyl nedostatek banánů a ježdění na Rivieru, ale to byla skutečně léta věznění, utrpení a dokonce i mučení a popravovaných lidí. Tak proto ten památník. Kéž tady je a mluví," řekl Duka ČTK po skončení slavnosti.

V želivském klášteře byli bez soudu vězněni kněží z Čech, Moravy a Slovenska, a to v letech 1950 až 1956. Pobývat tam musel také želivský opat Vít Tajovský. Mezi zadržovanými byl i pozdější kardinál František Tomášek. Ten vedl první vzpomínkovou mši, která se v klášteře konala 13. srpna 1968. Tehdy se sešlo asi 150 kněží, kteří byli internováni. Na dnešní vzpomínce žádný z posledních žijících pamětníků nebyl.

Slavnost se konala v klášterním chrámu Narození Panny Marie, přijeli i církevní hodnostáři ze Slovenska. Duka při promluvě připomněl i statečnost vězněných. "Víme, že ti, kteří obstáli v těchto prostorách, obstáli pak i v dalších letech svého života," řekl. Po mši následovalo odhalení památníku v křížové chodbě.

Jména internovaných kněží a řeholníků v abecedním pořadí hustě pokryla několik metrů vysokou zeď. V popředí stojí mohutný kříž. Podle premonstrátského kněze Miloslava Fialy je klášter hodně navštěvovaný a památník díky tomu může oslovit veřejnost. „Šlo tu o hromadnou internaci lidí. Byl to takový kriminál, a to nemůže zapadnout,“ poznamenal.

Období, kdy byl v klášteře internační tábor, připomínají i některé další památky v ambitech. Další jsou ještě uloženy v depozitáři a vystaveny budou až po opravách ambitů naplánovaných na příští rok.

převzato z christnet.cz


Další zprávy

Z diecéze

Diecézní setkání seniorů

Tentokrát s kardinálem Dominikem Dukou, zpěvačkou Věrou Martinovou, Viktorií Mertovou či P. Zbigniewem Czendlikem.
Z diecéze

Kurz Malá cesta manželů

I manželství se dá studovat...
Z diecéze

Týden modliteb za seniory a nemocné

Diecézní centrum pro seniory Hradec Králové děkuje všem, kdo se připojí k modlitbám za seniory i nemocné.