Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Biskup Jan Vokál ministrantům: Víru si uchováte, když se ji naučíte obhájit


Datum:

Úvodní slovo biskupa Jana Vokála v lednovém čísle ministrantského časopisu Tarsicius.

Biskup Jan Vokál ministrantům: Víru si uchováte, když se ji naučíte obhájit

Milí ministranti,

vím, že někteří vaši spolužáci a kamarádi se diví tomu, že pomáháte u oltáře. Dělají si z vás třeba legraci, smějí se i tomu, že chodíte do kostela. V zemi, kde jsme my, věřící, v menšině, může být někdy skutečně těžké přiznat: „Ano, já věřím v Boha, já chodím do kostela, já ministruji“ a svoji víru tak veřejně obhájit. Když jsem byl malý chlapec, nebylo to snadné ani pro mě.

Tehdy to bylo o to těžší, že naše země nebyla svobodná a stát i školy byly zaměřeny proti věřícím lidem. Byl jsem tehdy asi ve druhé nebo třetí třídě, když se nás soudružka učitelka s pohrdáním v hlase zeptala, kdo chodí do kostela. Z jejího tónu bylo znát, že to vnímá podobně, jako bychom se měli přiznat, kdo rozbil okno nebo schoval třídnici. V tu chvíli jsem věděl, že bych se měl přihlásit. Tenkrát se mi rozbušilo srdce a zvednout ruku jsem nedokázal.

I když vás už dnes nemůže za víru nikdo pronásledovat ani kárat, možná máte podobný zážitek – obávali jste se výsměchu kamarádů, nedokázali jste před nimi bez rozpaků mluvit o tom, že věříte v Boha, chodíte do kostela nebo pomáháte u oltáře. Ač se taková obava dá někdy pochopit, později se mi mnohokrát osvědčilo, že stojí za to nenechat se jí spoutat.

V té situaci totiž máme jen dvě možnosti: buď se k víře veřejně přiznat, nebo ji – byť mlčky – zapřít. Když jsem v těch asi osmi letech ze strachu zvolil druhou možnost, hned v té minutě mě to začalo mrzet. Cítil jsem se velmi provinile. Převážnou většinu příhod z dětství člověk zapomene, ale právě tuhle si vybavuji proto, že jsem svého selhání mnohokrát litoval.

Nepíši vám to proto, abyste se v podobných situacích trápili výčitkami. Zkuste je naopak vzít jako příležitost – k tomu, abyste se naučili svou víru před druhými obhajovat. Hovořit o ní s úctou a rozechvěním, ale beze strachu a obav. Vyzkoušejte si, že když se k víře hrdě přiznáte, nestane se nic horšího, než když ji zapřete. Netrapte se tím, že máte obavy, ale přijměte je jako start zápasu o správný postoj ke své víře.

Když jsem nedávno už jako biskup přijel do rodného města, kde jsem se kdysi bál před učitelkou zvednout ruku a přiznat se k víře, vítali mě tam představitelé radnice. Z toho je patrné, že vnější okolnosti a prostředí se často mění, ale víra může přetrvat, pokud si ji člověk dokáže s pomocí Boží obhájit. Před sebou i před vnějším světem.

K tomu vám rád žehnám!

+ Jan Vokál

biskup královéhradecký 

Web časopisu Tarsicius najdete zde


Další zprávy

Z diecéze

Diecézní setkání seniorů

Tentokrát s kardinálem Dominikem Dukou, zpěvačkou Věrou Martinovou, Viktorií Mertovou či P. Zbigniewem Czendlikem.
Z diecéze

Kurz Malá cesta manželů

I manželství se dá studovat...
Z diecéze

Týden modliteb za seniory a nemocné

Diecézní centrum pro seniory Hradec Králové děkuje všem, kdo se připojí k modlitbám za seniory i nemocné.