Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Po Novém roce vyjdou do ulic tříkráloví koledníci. Přispějte lidem v nouzi


Datum:

Dobročinnou Tříkrálovou sbírku pořádá Charita ČR už potřinácté.

Po Novém roce vyjdou do ulic tříkráloví koledníci. Přispějte lidem v nouzi

Po Novém roce tradičně vyjdou do ulic tříkráloví koledníci, aby přinesli lidem radostné poselství Vánoc a přitom poprosili o dar na pomoc lidem v nouzi. Dobročinnou Tříkrálovou sbírku pořádá Charita ČR v celostátním měřítku potřinácté. Koledníky se zapečetěnými pokladničkami budou lidé potkávat od 2. do 15. 1. 2013, nejvíce kolem 6. ledna.

V Hradci Králové požehná koledníkům na cestu pomocný biskup Mons. Josef Kajnek ve středu 9. 1. v 8 hod. v katedrále Sv. Ducha, v Pardubicích již v neděli 6. 1. v 15 hod. na Perštýnském nám. za přítomnosti primátorky města MUDr. Štěpánky Fraňkové a 1. náměstka Pardubického kraje ing. Romana Línka, MBA. V Hradci Králové a okolí sbírku doprovodí Soutěž o nejhezčí tříkrálový kostým.

Tři králové na koních budou projíždět městem v Pardubicích (6. 1.) a Poličce (5. 1.). Vánoční příběh opět ožije v představení živého betlému v Červeném Kostelci (6. 1.), Humpolci (5. 1.) a Kutné Hoře (10. 1.). Tříkrálové koncerty zazní 5. 1. v Přibyslavi, 6. 1. v Náchodě, Pardubicích, Ústí n. Orlicí a Přelouči. Komponovaný pořad Betlémská hvězda doprovodí sbírku v Jičíně (6. 1.). Hra Čtvrtý z Mudrců zakončí sbírku ve Vepřové na Havlíčkobrodsku (6. 1.). Výstavu Tříkrálová tradice na Kutnohorsku připravila pro širokou veřejnost kutnohorská Oblastní charita za podpory města.

Koledníci Charity vybírají finanční příspěvky do úředně zapečetěné kasičky opatřené charitním logem a obdarovávají dárce drobnou pozorností – cukříky a kalendáříky. Vedoucí skupinky je vybaven průkazem koledníka. V královéhradecké diecézi vyrazí do ulic přes 2 500 skupinek tří králů, z nichž bezmála 150 bude koledovat v Hradci Králové a okolí.

Výtěžek sbírky je tradičně určen na pomoc nemocným, handicapovaným, seniorům, matkám s dětmi v tísni a dalším potřebným především v regionech, kde se sbírka koná. Část výnosu sbírky je určena na humanitární pomoc do zahraničí.

V Hradci Králové a okolíbudou občané přispívat například na podporu poradenství pro oběti domácího násilí a lidi v nouzi.

Na Pardubicku budou koledníci prosit o dar na dovybavení a provoz mateřských center DaR a Holoubek, na Ústecko-orlicku na podporu Centra Pod střechou pro děti a mládež v Letohradě.

V Náchodě budou koledníci vybírat příspěvky na provoz a vybavení Domu na půli cesty.

Na Poličsku budou moci lidé podpořit Sociálně terapeutické dílny pro lidi s mentálním postižením a Občanskou poradnu, na Kutnohorsku Chráněné dílny pro lidi s handicapem a další služby. Z části výtěžku sbírky podpoří naše Charity také výstavbu vodárny v indickém Nirmal Nagar, rozvojový projekt v rámci Adopce na dálku®.

V roce 2012 vynesla Tříkrálová sbírka v královéhradecké diecézi přes 10 miliónů korun českých, které pomáhají ve více než sedmi desítkách charitních zařízení a projektech pro nemocné, handicapované, seniory, maminky s dětmi a lidi v tísni. Více informací najdete na www.hk.caritas.cz.

Lidé mohou pomoci také sledováním Tříkrálového koncertu v neděli 6. 1. v 18 hod. na ČT 1, účinkují Čechomor, Jana Kirchner, Charlie Straight, Lenka Filipová ad., moderují: Martina Kociánová, Jan Čenský. Tříkrálovou sbírku je možné podpořit také bankovním převodem na účet č.: 66008822/0800 u České spořitelny (VS: 777), nebo zasláním dárcovské SMS ve tvaru DMS KOLEDA na číslo 87 777 (Cena jedné DMS je 30 Kč, Charita obdrží 27 Kč, službu provozuje Fórum dárců). Tříkrálová sbírka je i na síti Facebook. Tradiční sbírku tříkrálových koledníků pořádá Charita ČR s podporou Nadace České spořitelny. Více o Tříkrálové sbírce 2013 v celé ČR na www.trikralovasbirka.czwww.charita.cz.

Kontakt: Jana Karasová, propagace a tisk, Diecézní charita Hradec Králové, tel.: 495 063 135, 731 402 274, e-mail: jana.karasova [at] hk.caritas.cz (jana[dot]karasova[at]hk[dot]caritas[dot]cz)


Další zprávy

Z diecéze

Diecézní setkání seniorů

Tentokrát s kardinálem Dominikem Dukou, zpěvačkou Věrou Martinovou, Viktorií Mertovou či P. Zbigniewem Czendlikem.
Z diecéze

Kurz Malá cesta manželů

I manželství se dá studovat...
Z diecéze

Týden modliteb za seniory a nemocné

Diecézní centrum pro seniory Hradec Králové děkuje všem, kdo se připojí k modlitbám za seniory i nemocné.