Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Diecézní katechetická konference 2013


Datum:

Přijměte pozvání na Diecézní katechetickou konferenci konanou 19. ledna 2013.

Diecézní katechetická konference 2013

V sobotu 19. ledna 2013 se uskuteční diecézní katechetická konference pro kněze, pastorační asistenty, katechety, učitele náboženství a animátory, kteří se pravidelně věnují katechetické službě nebo náboženskému vzdělávání.

Téma konference „Křesťanská misie – její evropské kořeny a současnost“ je inspirováno pastoračními programy vyhlášenými Českou biskupskou konferencí (1150. výročí cyrilometodějské misie, Rok eucharistie) a papežem Benediktem XVI. (Rok víry), a také 50. výročím zahájení druhého vatikánského koncilu (11. 10. 1962). Konference může být příspěvkem k procesu zpracování nové koncepce katecheze a náboženského vzdělávání v České republice, kterou v současné době řeší Katechetická sekce ČBK ve spolupráci s diecézními katechetickými centry a dalšími odborníky.

Místo konání: Hradec Králové, Nové Adalbertinum, sál č. 219 (2. patro)

Rámcový program:

              8.30 –    9.00    registrace účastníků

              9.00                společná modlitba ranních chval; úvodní slovo

              9.30 –    9.50    aktuální informace (stručné představení východisek konference)

            10.00 –  12.00     hlavní přednáška „Počátky křesťanské misie v Evropě“; prezentace metodického materiálu; diskuse, přestávka

            12.15 –  13.00     mše svatá v kostele Panny Marie

            13.15 –  14.15     oběd

            14.30 –  16.00     jednání v sekcích

Dopolední program bude věnován historii křesťanské misie v Evropě. Hlavním přednášejícím bude Mgr. Petr Polehla, Ph.D., odborný asistent Filosofické fakulty Univerzity v Hradci Králové a vedoucí Biskupské knihovny Biskupství královéhradeckého. Účelem jeho přednášky bude představit počátky šíření křesťanství ve vybraných zemích Evropy. Přínosem může být porozumění cyrilometodějské misii v kontextu dění v celé Evropě. Na přednášku naváže krátká prezentace metodického materiálu, který k tomuto tématu připravuje Katechetické a pedagogické centrum.

Dopolední program vyvrcholí slavením mše svaté. Následovat bude oběd, na který jsou účastníci konference pozváni.

Obsahem odpoledního programu bude diskuse k aktuálním tématům křesťanské misie a křesťanské výchovy dnes. Práce bude probíhat v několika sekcích. Východiskem bude poselství jednotlivých dokumentů druhého vatikánského sněmu a zkušenosti ze současné praxe v evangelizační činnosti, která zahrnuje jak působení ve školách, tak katechezi a náboženské vzdělávání všech věkových skupin ve farnostech. Cílem jednání každé sekce je formulovat doporučení a otázky k řešení při vytváření koncepce katecheze a náboženského vzdělávání v České republice.

JEDNACÍ SEKCE (odpoledne):

1. Sekce o službě Božímu slovu (katecheze, náboženské vzdělávání, první evangelizace)

                      Východiska: Dei Verbum (konstituce o Božím Zjevení, 1965), Verbum Domini (apoštolská exhortace, 2010); úkoly katecheze a náb. vzdělávání ve službě Božímu slovu (Všeobecné direktorium pro katechezi, čl. 50-52); zkušenosti z farností

   nbsp;                   Moderuje: ThLic. Ing. Marie Zimmermannová (KPC HK)

                      Host: ThLic. Jiří Pešek (administrátor farnosti Choceň)

2. Sekce o liturgické výchově v katechezi (ke slavení mše svaté a svátostí, uvádění a prohlubování osobní a společné modlitby)

                      Východiska: Sacrosanctum Concilium (konstituce o posvátné liturgii); Uvedení do křesťanského života (kniha obřadů); úkoly katecheze v liturgické výchově (VDK, čl. 85); zkušenosti z farností

                      Moderuje: MgA. Markéta Rumpíková (KPC HK)

Host:Jan Šlégr, SL.D. (spirituál CZŠ v Hradci Králové)

3. Sekce o výchově ke vzájemné službě / diakonii:

                      Východisko: Gaudium et spes (pastorální konstituce o církvi v dnešním světě), Deus caritas est (Bůh je láska; encyklika papeže Benedikta XVI., 2006); VDK, čl. 85-86; zkušenosti z farností

                      Moderuje: Mgr. Jana Kobylíková (KPC HK)

Host:Mgr. Bronislava Halbrštátová (diecézní ředitelka Papežských misijních děl)

4. Sekce o společenství církve / koinonie (se zaměřením na poslání katechety ve farnosti, spolupráci mezi kněžími a laiky, osobní rozvoj katechety)

                      Východisko: Lumen Gentium (konstituce o církvi); Sacramentum caritatis (posynodální apoštolská exhortace papeže Benedikta XVI. o eucharistii, 2007); VDK, čl. 85-86; zkušenosti z farností

                      Moderuje: Mgr. Simona Kubová (KPC HK)

Host:ICLic. Karel Moravec (biskupský vikář pro pastoraci a církevní školství)

5. Sekce pedagogická (zaměření na metody práce a výchovné problémy)

                      Východiska: odborná způsobilost a zkušenosti z přípravy a realizace programů pro školy, které uskutečňují členové pedagogického týmu KPC pod vedením Bc. Aleny Říhové. Otázky a zkušenosti účastníků diskuse.

                      Moderují: členové pedagogického týmu KPC

Počet účastníků jednání v jednotlivých sekcích je omezen na 30. Výběr sekce označte v přihlášce.

Program v sekcích: krátké uvedení do tématu na základě zvolených východisek; řešení konkrétních otázek, které je možné uvést v přihlášce. Společná diskuse. Výstupy z diskuse poslouží jako orientace k přípravě nového celostátního dokumentu o směřování katecheze a náboženském vzdělávání v České republice. 

Přihlášky: na tištěném formuláři (viz příloha) nebo e-mailem (formulář přihlášky v elektronické podobě je možné stáhnout z /pastorace/katecheticke-centrum (http://kc.diecezehk.cz)).

Přihlášky s požadavkem na oběd je nutné zaslat do 10. ledna 2013.

Kontakty: Katechetické a pedagogické centrum, Biskupství královéhradecké, Velké náměstí 35, 500 01 Hradec Králové; e-mail: kc [at] bihk.cz (kc[at]bihk[dot]cz); tel.: 737 215 335, 495 063 232 nebo 420.

ThLic. Ing. Marie Zimmermannová

vedoucí Katechetického a pedagogického centra


Další zprávy

Z diecéze

Diecézní setkání seniorů

Tentokrát s kardinálem Dominikem Dukou, zpěvačkou Věrou Martinovou, Viktorií Mertovou či P. Zbigniewem Czendlikem.
Z diecéze

Kurz Malá cesta manželů

I manželství se dá studovat...
Z diecéze

Týden modliteb za seniory a nemocné

Diecézní centrum pro seniory Hradec Králové děkuje všem, kdo se připojí k modlitbám za seniory i nemocné.