Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Hradeckým koledníkům požehnal na cestu biskup Mons. Josef Kajnek


Datum:

V tomto týdnu vrcholí dobročinná Tříkrálová sbírka, kterou pořádá Charita ČR v celostátním měřítku potřinácté.

Hradeckým koledníkům požehnal na cestu biskup Mons. Josef Kajnek

Do ulic Hradce Králové vyrazili koledníci ve středu 9. ledna a na cestu jim požehnal pomocný biskup Mons. Josef Kajnek v 8 hod. ráno v katedrále Sv. Ducha. V krajském městě koleduje bezmála 60 skupinek tří králů Oblastní charity Hradec Králové, kteří prosí o dar na podporu Střediska rané péče Sluníčko, domácí hospicové péče a poradenství pro oběti domácího násilí a lidi v nouzi. Koledníci Charity vybírají finanční příspěvky do úředně zapečetěné kasičky opatřené charitním logem a obdarovávají dárce drobnou pozorností – cukříky a kalendáříky. Vedoucí skupinky je vybaven průkazem koledníka. V Hradci Králové a okolí sbírku doprovází Soutěž o nejhezčí tříkrálový kostým.

Pardubickým koledníkům požehnal na cestu biskup Mons. Josef Kajnek v neděli 6. 1. na Perštýnském nám. za přítomnosti 1. náměstka Pardubického kraje ing. Romana Línka, MBA. Na Pardubicku přispívají lidé do tříkrálových kasiček například na dovybavení a provoz mateřských center DaR a Holoubek.

V celé královéhradecké diecézi koleduje v ulicích měst a obcí přes 2500 skupinek tří králů, nejvíce domácností navštívili koledníci o víkendu. V tříkrálových kostýmech koledují školáci a studenti, skauti a světlušky, zaměstnanci a dobrovolníci Charit.

Tříkrálovou sbírku doprovází také řada akcí pro veřejnost. Tři králové na koních projížděli Pardubicemi (6. 1.), Poličkou a Vysokou nad Labem (5. 1.). Vánoční příběh ožil v představení živého betlému v Červeném Kostelci (6. 1.) a Humpolci (5. 1.). Tříkrálové koncerty zazněly 5. 1. v Přibyslavi, 6. 1. v Náchodě, Pardubicích, Ústí n. Orlicí a Přelouči. Komponovaný pořad Betlémská hvězda doprovodil sbírku v Jičíně (6. 1.). Hra Čtvrtý z Mudrců zakončila sbírku ve Vepřové na Havlíčkobrodsku (6. 1.). Živý betlém (10. 1.) a výstavu Tříkrálová tradice na Kutnohorsku připravila pro širokou veřejnost kutnohorská Oblastní charita za podpory města. a Kutné Hoře.

Výtěžek sbírky je tradičně určen na pomoc nemocným, handicapovaným, seniorům, matkám s dětmi v tísni a dalším potřebným především v regionech, kde se sbírka koná. Část výnosu sbírky je určena na humanitární pomoc do zahraničí. V Náchodě koledníci vybírali příspěvky na provoz a vybavení Domu na půli cesty, na Ústecko-orlicku na podporu Centra Pod střechou pro děti a mládež v Letohradě. Na Poličsku z darovaných peněz podpoří Sociálně terapeutické dílny pro lidi s mentálním postižením a Občanskou poradnu, na Kutnohorsku Chráněné dílny pro lidi s handicapem a další služby. Část výtěžku sbírky věnují naše Charity také na výstavbu vodárny v indickém Nirmal Nagar, rozvojový projekt v rámci Adopce na dálku®. V roce 2012 vynesla Tříkrálová sbírka v královéhradecké diecézi přes 10 miliónů korun českých, které pomáhají ve více než sedmi desítkách charitních zařízení a projektech pro nemocné, handicapované, seniory, maminky s dětmi a lidi v tísni. Více informací najdete na http://www.hk.caritas.cz/.

Tříkrálovou sbírku je možné podpořit také bankovním převodem na účet č.: 66008822/0800 u České spořitelny (VS: 777), nebo zasláním dárcovské SMS ve tvaru DMS KOLEDA na číslo 87 777 (Cena jedné DMS je 30 Kč, Charita obdrží 27 Kč, službu provozuje Fórum dárců). Tříkrálová sbírka je i na síti Facebook. Tradiční sbírku tříkrálových koledníků pořádá Charita ČR s podporou Nadace České spořitelny. Více o Tříkrálové sbírce 2013 v celé ČR na www.trikralovasbirka.cz a www.charita.cz.

Fotogalerii naleznete zde.

 


Další zprávy

Z diecéze

Diecézní setkání seniorů

Tentokrát s kardinálem Dominikem Dukou, zpěvačkou Věrou Martinovou, Viktorií Mertovou či P. Zbigniewem Czendlikem.
Z diecéze

Kurz Malá cesta manželů

I manželství se dá studovat...
Z diecéze

Týden modliteb za seniory a nemocné

Diecézní centrum pro seniory Hradec Králové děkuje všem, kdo se připojí k modlitbám za seniory i nemocné.