Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

V Hradci Králové se na pozvání biskupa sešli řeholníci a řeholnice z celé diecéze


Datum:

Během Dne osob zasvěcených Bohu slavili mši svatou v katedrále Svatého Ducha.

V Hradci Králové se na pozvání biskupa sešli řeholníci a řeholnice z celé diecéze

 

Druhý únor je v celé církvi věnován mužům a ženám zasvěceným Bohu - tedy řeholníkům, řeholnicím a členům řeholních společenství. Královéhradecký biskup je při té příležitosti pozval do sídelního města diecéze. Přijelo jich sedm desítek.

 

Společného setkání začalo v kapli sv. Klementa žehnáním svící. Odtud se odebral průvod do katedrály Svatého Ducha, kde biskup Jan Vokál celebroval mši svatou.

 

Po mši svaté si účastníci poslechli přednášku P. Miloslava Fialy, OPraem. na téma „Řehole a nová evangelizace“. Po ní se společně pomodlili modlitbu uprostřed dne a Anděl Páně. Setkání zakončil společný oběd.

 

Je již dlouholetou tradicí, že se diecézní biskupové v tento den setkávají s řeholníky. Církev 2. února slaví svátek Uvedení Páně do chrámu. Ten připomíná Ježíše, kterého Panna Maria s Josefem přinesli do chrámu, aby ho představili Bohu. Ježíše tehdy poznal starý Simeon a prorokyně Anna, jak o tom vypráví evangelista Lukáš (Lk 2,22–38). Simeon a Anna byli svědky naplnění proroctví Malachiášova: „... vstoupí do svého chrámu Pán“.

 

Svátek Uvedení Páně do chrámu zavedl v Římě papež Sergius I. (687-701). Svátek je lidově nazýván Hromnice a v kostelech jsou při něm posvěceny tzv. hromniční svíce, které si věřící odnášejí domů, zapalují je a modlí se u nich.

  


Další zprávy

Z diecéze

Diecézní setkání seniorů

Tentokrát s kardinálem Dominikem Dukou, zpěvačkou Věrou Martinovou, Viktorií Mertovou či P. Zbigniewem Czendlikem.
Z diecéze

Kurz Malá cesta manželů

I manželství se dá studovat...
Z diecéze

Týden modliteb za seniory a nemocné

Diecézní centrum pro seniory Hradec Králové děkuje všem, kdo se připojí k modlitbám za seniory i nemocné.