Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Věřící z šesti církví si v Hradci připomněli pronásledování indických křesťanů


Datum:

Při ekumenické bohoslužbě v katedrále Svatého Ducha zdůraňovali to, co různé církve spojuje.

Věřící z šesti církví si v Hradci připomněli pronásledování indických křesťanů

 

Dvě stě milionů křesťanů po celém světě je i dnes pronásledováno. Například v Indii čelí útokům fanatiků proto, že odmítají rozdělení do kast. "Je snad Kristus rozdělen?" ptají se biblickými slovy. Jejich postoj byl hlavním motivem ekumenické bohoslužby v královéhradecké katedrále Svatého Ducha. Biskup Jan Vokál sem v pátek 18. ledna večer pozval duchovní různých církví a křesťanských společenství ke společné modlibě a čtení z Písma.

 

"Nescházíme se tady proto, abychom se přeli a diskutovali o tom, kdo lépe porozuměl Božímu slovu. Jsme tu proto, abychom se Bohu pokusili nabídnout to, co mu můžeme přinášet společně – jako křesťané se před ním sklonit v modlitbě, vyslechnout Jeho Slovo, prosit ho, děkovat mu a uctívat ho jako svého společného Otce," řekl biskup Jan Vokál na úvod.

 

Texty pro hradeckou bohoslužbu, které se během letošního Týdne modliteb za jednotu křesťanů používají i jinde ve světě, byly inspirovány Indickým hnutím křesťanských studentů a situací dalitů, kteří jsou za svou víru dodnes pronásledováni.

 

Kazatel Církve bratské Martin Legát v hlavní promluvě zdůraznil, že právě situace pronásledovaných křesťanů by měla povzbudit ostatní k jednotě a hledání toho, co je spojuje.

 

Církev československou husitskou při bohoslužbě zastoupil biskup Štěpán Klásek a jáhenka Františka Klásková, Českobratrskou církev evangelickou farář Štěpán Brodský a Církev adventistů sedmého dne kazatel Petr Staš. Do katedrály přišel i pastor Denis Doksanský z hradeckého Křesťanského centra Sion. Katolickou církev reprezentoval kromě biskupa Jana Vokála také generální vikář Josef Socha.

 

Biskup Jan Vokál zdůraznil, že jednota, o kterou se křesťané snaží, nemusí spočívat jen ve stírání rozdílů. "Smyslem jednoty není uniformita a naprostá stejnost, ale hledání toho, co nás spojuje v naší různosti," řekl.

 

Po bohoslužbě se duchovní sešli k přátelskému posezení v biskupské rezidenci.

 

Fotogalerii najdete zde


Další zprávy

Z diecéze

Diecézní setkání seniorů

Tentokrát s kardinálem Dominikem Dukou, zpěvačkou Věrou Martinovou, Viktorií Mertovou či P. Zbigniewem Czendlikem.
Z diecéze

Kurz Malá cesta manželů

I manželství se dá studovat...
Z diecéze

Týden modliteb za seniory a nemocné

Diecézní centrum pro seniory Hradec Králové děkuje všem, kdo se připojí k modlitbám za seniory i nemocné.