Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Konference představila křesťanskou misii bez zažitých stereotypů


Datum:

Na sedm desítek katechetů, pastoračních asistentů a kněží se v sobotu 19. ledna sešlo na konferenci Křesťanská misie – její evropské kořeny a současnost.

Konference představila křesťanskou misii bez zažitých stereotypů

Uspořádalo ji Katechetické a pedagogické centrum Biskupství královéhradeckého. Zvolené téma „Křesťanská misie – její evropské kořeny a současnost“ reflektovalo pastorační program Roku víry vyhlášený papežem Benediktem XVI.

„Na křesťanskou misii jsme se dívali ze dvou úhlů pohledu: v historii a v současnosti. Co se týče historického přístupu, náš referent Dr. Petr Polehla, který se specializuje na raný středověk, podal prvokřesťanskou misii v Evropě tak, jak ji lze interpretovat dětem, mladým lidem i dospělým v hodinách náboženství i v katechezi. Což nelze říci vždy o příručkách dějepisu, které někdy velmi paušalizují a uvádějí pouze případy násilného šíření křesťanství. V tomto směru byl příspěvek referenta velmi vyvážený a dokázal nahlížet historické události i z pohledu víry," uvedla vedoucí Katechetického a pedagogického centra Marie Zimmermannová.  

"Co se týče současné misie – tedy naší aktivní účasti a spoluzodpovědnosti na uskutečňování poslání církve ve světě, zabývali jsme se jak pojetím církve v církevních dokumentech, tak naší realitou. Došli jsme také k závěru, že naše realita má od ideálu často velmi daleko. Církevní dokumenty však ukazují směr a dávají smysl našemu počínání,“ řekla Zimmermannová.

Podle jejích slov záleží na každém z katechetů, jakým způsobem získané poznatky uplatní v praxi. Jako možnou inspiraci vytvořily pracovnice centra metodické materiály, které se problematikou křesťanské misie zabývají. 


Další zprávy

Z diecéze

Diecézní setkání seniorů

Tentokrát s kardinálem Dominikem Dukou, zpěvačkou Věrou Martinovou, Viktorií Mertovou či P. Zbigniewem Czendlikem.
Z diecéze

Kurz Malá cesta manželů

I manželství se dá studovat...
Z diecéze

Týden modliteb za seniory a nemocné

Diecézní centrum pro seniory Hradec Králové děkuje všem, kdo se připojí k modlitbám za seniory i nemocné.