Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Vernisáž otevřela výstavu Putování po středověkých kostelech a klášterech


Datum:

V pondělí 21. ledna proběhlo slavnostní otevření výstavy v galerii na Biskupství královéhradeckém.

Vernisáž otevřela výstavu Putování po středověkých kostelech a klášterech

Program zahájil Mons. Josef Socha, který promluvil o významu kostelů a klášterů v historii města. Jak řekl jeden z organizátorů Robert Müller: „Cílem naší společné výstavy je důstojné připomenutí tradice kostelů, klášterů, které stávaly po staletí v Hradci Králové. Město se sice již od dob Kotěry a Gočára honosí názvem salon republiky, avšak tradiční stavby z období před první republikou postupně ubývají a lidé o nich moc neví. Rádi bychom představili veřejnosti naši novou vycházkovou trasu, ale i návrhy památníků k místům, kde stávaly tyto sakrální stavby. S kolegy z Muzea východních Čech jsme připravili představení těchto zaniklých staveb. Nelehkého úkolu se zhostil Zdenek Bláha a připravil kresby některých kostelů. Zajímavá je i rekonstrukce středověkého hradu s minoritským klášterem“.

Program pokračoval vystoupením archeologa Radky Bláhy, který představil další zajímavé objevy, které se podařilo rozkrýt při archeologických pracích u chrámu Sv. Ducha a na Náměstí 28. října. Tyto informace nás posouvají blíže k poznání středověkého Hradce.

Na závěr vystoupil ředitel Střední průmyslové školy kamenické a sochařské v Hořicích Jaroslav Moravec. Tato škola byla založena jako C. k. odborná škola sochařsko – kamenická v roce 1884 a její absolventi se již od jejího založení autorsky i restaurátorsky podílejí na celé řadě prací v Hradci Králové. Žáci na základě spolupráce s památkáři připravili návrhy modelů k prvním památníkům. Ve škole proběhla soutěž, komisí byly vybrány úspěšné návrhy, které jsou touto cestou představeny veřejnosti. Jde o návrhy modelů památníků pro připravované rozšíření vycházkových tras městem. Základem zadání bylo vytvoření jednotící ideje gotických staveb doplněné o symboly osob, jímž byly stavby zasvěcené, ale i symboliku donátorů, kteří se zasloužili o jejich vznik a rozkvět.

Součástí akce bylo také představení nové pohlednice s digitalizovanou Willenbergerovou vedutou, která je doplněna o popisy jednotlivých staveb od Radka Bláhy a Jiřího Slavíka, kteří zájemcům o historii města blíže upřesnili jednotlivé stavby zachycené na vedutě. Na závěr zahájení zástupci školy představili 3D vizualizaci Betlému Matyáše Bernarda Brauna v Kuksu. Díky unikátní technologii se jim podařilo počítačově zrekonstruovat tento barokní skvost do původní podoby, tak jak vypadal při jeho odhalení.

Akci uspořádala Společnost ochránců památek ve východních Čechách ve spolupráci s Biskupstvím královéhradeckým, Střední průmyslovou školou kamenickou a sochařskou v Hořicích a Muzeem východních Čech v Hradci Králové. Slavnostního zahájení se účastnili zástupci města, primátor Zdeněk Fink a náměstkyně pro školství, sociální věci a zdravotnictví Anna Maclová, představitelé kraje, občanských sdružení a veřejnost.

Výstava v galerii Biskupství královéhradeckého potrvá do 8. února a bude přístupna každý všední den od 9.00 do 17.00 hodin.


Další zprávy

Z diecéze

Diecézní setkání seniorů

Tentokrát s kardinálem Dominikem Dukou, zpěvačkou Věrou Martinovou, Viktorií Mertovou či P. Zbigniewem Czendlikem.
Z diecéze

Kurz Malá cesta manželů

I manželství se dá studovat...
Z diecéze

Týden modliteb za seniory a nemocné

Diecézní centrum pro seniory Hradec Králové děkuje všem, kdo se připojí k modlitbám za seniory i nemocné.