Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Biskup Jan Vokál navštívil v Bulharsku české misionáře, kteří tam pečují o mládež


Datum:

Salesiáni působí v okolí města Stará Zagora od roku 1994. Hradecký biskup s nimi oslavil svátek Dona Bosca.

Biskup Jan Vokál navštívil v Bulharsku české misionáře, kteří tam pečují o mládež

 

První oratoř, místo her i vzdělávání pro mladé, založil Don Bosco v italském Turíně před sto sedmdesáti lety. Dnes na něj jeho kongregace salesiánů navazuje ve více než 120 zemích světa. V Bulharsku působí také několik salesiánů českých. Jako misionáři provozují středisko pro volný čas v Kazanlaku, mladým lidem se věnují také v romské čtvrti nedalekého města Stará Zagora a ve farnostech Jambol a Gabrovo. V těchto dnech je navštívil královéhradecký biskup Jan Vokál.

 

Jeho cesta vyvrcholila v sobotu 26. ledna, kdy spolu se sofijským apoštolským exarchou Christem Projkovem sloužil v Kazanlaku mši svatou při příležitosti slavnosti Dona Bosca. Hlavním celebrantem byzantské liturgie byl vladyka Projkov, biskup Jan Vokál pronesl kázání. Bohoslužby se zúčastnil také tamní papežský nuncius arcibiskup Janusz Bolonek. 

 

Čeští misionáři působí v Bulharsku už devatenáct let. Do jejich střediska v Kazanlaku, který leží zhruba 230 kilometrů od hlavního města Sofie, chodí mladí lidé například hrát kulečník, sportovat, součástí oratoře je i "nealko klub" s počítači. Salesiáni tady také organizují kroužky, učí děti anglicky a italsky, pracovat s výpočetní technikou či hrát na kytaru. O prázdninách pro ně pořádají výlety a puťáky.

 

"Cílem ale není pouze umožnit příchozím něco si zahrát, ale především jim nabídnout bezpečné prostředí důvěry, kam se budou rádi vracet a kde na ně salesiáni můžou působit svým příkladem a předávat jim hodnoty, potřebné pro budoucí život," říkají čeští misionáři o svém poslání.

 

V roce 2008 rozšířili své působení i na romskou čtvrť asi třicet kilometrů vzdádleného města Stará Zagora. Zdejší romská komunita čítá asi 15 tisíc lidí. I tady může mládež chodit do oratoře (na snímku nahoře), jezdit na výlety a na tábory. Místní farnost spravuje P. Martin Jílek, SDB z královéhradecké diecéze. Právě na jeho pozvání přijel do Bulharska biskup Jan Vokál. Ten považuje starost církve o mládé lidi za svou dlouhodobou prioritu.

 

O české misii v Bulharsku najdete více zde

 

 

 
Don Bosco, zakladatel první oratoře a kongregace salesiánů.


Další zprávy

Z diecéze

Diecézní setkání seniorů

Tentokrát s kardinálem Dominikem Dukou, zpěvačkou Věrou Martinovou, Viktorií Mertovou či P. Zbigniewem Czendlikem.
Z diecéze

Kurz Malá cesta manželů

I manželství se dá studovat...
Z diecéze

Týden modliteb za seniory a nemocné

Diecézní centrum pro seniory Hradec Králové děkuje všem, kdo se připojí k modlitbám za seniory i nemocné.