Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Únorové číslo IKD: Jak vrátit život zchátralým kostelům. Význam křtitelnice. Téma o koncilu


Datum:

Broumovsko je místo s magickou krajinou. Jen zdejší barokní kostely chátrají. Farář Martin Lanži se rozhodl, že to tak nenechá. Rozhovor čtěte v IKD.

Únorové číslo IKD: Jak vrátit život zchátralým kostelům. Význam křtitelnice. Téma o koncilu

 

Úvodní slovo salesiána Jaroslava Kopeckého v únorovém čísle IKD přibližuje postavu sv. Jana Boska. Kongregace se připravuje na oslavu dvoustého výročí od narození sv. Jana Boska a v této souvislosti budou ostatky tohoto světce putovat po České republice. Jejich cesta se nevyhne ani naší diecézi, podrobný program naleznete v rubrice Pozvánky na akce.

 

Rozhovor s mladým knězem Martinem Lanžim nás přivede do odlehlého koutu východních Čech. V okolí Broumova se nachází necelá desítka vzácných barokních kostelů, bohužel povětšinou ve špatném stavebně-technickém stavu. Mnoha místním lidem není jejich stav lhostejný, a tak se snaží kostelům pomoci. V rozhovoru o iniciativě Pro život kostelů Broumovska se dotkneme řady palčivých otázek o smyslu péče o kulturní dědictví, pohnuté historii zdejšího kraje i pokusům překonat to špatné.

 

Druhý díl ohlédnutí Tomáše Petráčka za Druhým vatikánským koncilem podává historickou bilanci „Letnic dvacátého století“. V materiálech věnovaných tomuto tématu, které přineseme v dalších číslech, se budeme podrobněji věnovat jednotlivým dokumentům koncilu.  

 

V seriálu Znamení zbožnosti o symbolice bohoslužebných předmětů se věnujeme křtitelnici. Historik umění a farní vikář v Pardubicích Radek Martinek vysvětluje vývoj míst spojených s jednou ze svátostí křesťanské iniciace.   

 

Nechybí ani aktuality. Z těch nejvýznamnějších jmenujme informaci o rozšiřování činnosti regionálního studia Rádia Proglas, dnu otevřených dveří v Centru domácí hospicové péče Duha v Hořicích, nebo konferenci pro katechety o významu misií.

 

Zpravodaj Diecézní katolické charity Hradec Králové Charitní listy nabízí ohlédnutí za letošní Tříkrálovou sbírkou a zajímavou reportáž o činnosti Poradny pro lidi v tísni, kterou provozuje Oblastní charita v Hradci Králové.   


Další zprávy

Z diecéze

Diecézní setkání seniorů

Tentokrát s kardinálem Dominikem Dukou, zpěvačkou Věrou Martinovou, Viktorií Mertovou či P. Zbigniewem Czendlikem.
Z diecéze

Kurz Malá cesta manželů

I manželství se dá studovat...
Z diecéze

Týden modliteb za seniory a nemocné

Diecézní centrum pro seniory Hradec Králové děkuje všem, kdo se připojí k modlitbám za seniory i nemocné.