Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Biskupové z Hradce se zúčastnili zasedání Bavorské biskupské konference


Datum:

Na přátelské setkání ve středu 30. ledna přijeli spolu s dalšími biskupy z české provincie.

Biskupové z Hradce se zúčastnili zasedání Bavorské biskupské konference

 

Hradecký biskup Jan Vokál a pomocný biskup Josef Kajnek se spolu s ostatními biskupy české církevní provincie ve středu 30. ledna 2013 zúčastnili zasedání Bavorské biskupské konference ve Waldsassenu. Setkali se také s kardinálem Reinhardem Marxem.

 

Na závěr setkání biskupové koncelebrovali mši svatou v klášterním kostele, kterým je bazilika sv. Jana Evangelisty.

 

Bavorská (Freisingská) biskupská konference byla založena roku 1850. Jsou v ní zastoupeny biskupové jihobavorské arcidiecéze Mnichov a Freising a její sufragánní biskupství Řezno, Pasov a Aušpurk, jakož i arcidiecéze Bamberg a její sufragánní diecéze Würzburg, Eichstätt a Špýr.

 

Biskupové těchto diecézí se setkávají od roku 1867 dvakrát ročně a jejich předsedajícím je od roku 2008 mnichovský arcibiskup kardinál Reinhard Marx. Tato biskupská konference se snaží podporovat společné pastorační úkoly, koordinovat činnost církve a být platformou pro vzájemné porady. Na rozdíl od Německé biskupské konference nemá žádnou rozhodovací pravomoc.

 

Jednání se odehrálo v areálu cisterciáckého opatství. To vznikalo od začátku 12. století příchodem cisterciáckých mnichů. Klášter získal rychle na významu a byl odpovědný rovněž za kolonizaci a hospodářský růst části Čech. V době pozdního baroka zažil klášter svůj největší rozkvět, kdy byl vybudován světově proslulý knihovní sál se sochami v životní velikosti a pozoruhodnými nástropními malbami. Původní inventář 19 tisíc knih, který byl v době sekularizace odstraněn, se podařilo nahradit zhruba dvěma tisíci knihami.

  

(Autor: Aleš Pištora; ps)


Další zprávy

Z diecéze

Diecézní setkání seniorů

Tentokrát s kardinálem Dominikem Dukou, zpěvačkou Věrou Martinovou, Viktorií Mertovou či P. Zbigniewem Czendlikem.
Z diecéze

Kurz Malá cesta manželů

I manželství se dá studovat...
Z diecéze

Týden modliteb za seniory a nemocné

Diecézní centrum pro seniory Hradec Králové děkuje všem, kdo se připojí k modlitbám za seniory i nemocné.