Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Biskup Jan Vokál navštívil Moravu, ve Strážnici oslavil 380. výročí piaristické komunity


Datum:

Nedělní slavnost se konala ve strážnickém kostele Nanebevzetí Panny Marie. Piaristé v minulosti působili i v hradecké diecézi.

Biskup Jan Vokál navštívil Moravu, ve Strážnici oslavil 380. výročí piaristické komunity

 

Od roku 1633 ve Strážnici působí komunita Řádů piaristů. V neděli 3. února s nimi 380. výročí oslavil královéhradecký biskup Jan Vokál. Strážnice je v olomoucké arcidiecézi, i v diecézi hradecké však piaristé zanechali své stopy - jejich bývalá kolej v Litomyšli, jejíž stavba začala v roce 1641, je dodnes dominantou města.

 

Mše svatá byla slavena ve strážnickém kostele Nanebevzetí Panny Marie. Odpoledne následoval koncert souboru Musice animae a prezentace knihy o dějinách působení piaristů ve Strážnici.

 

"Rád jsem přijal pozvání piaristické komunity a je to pro mě zároveň příležitost navštívit se souhlasem pana arcibiskupa Jana Graubnera olomouckou arcidiecézi," řekl královéhradecký biskup Jan Vokál.

 

Řád zbožných škol - piaristé jsou řádovým společenstvím kněží a bratrů, založeným v Římě sv. Josefem Kalasanským. Jejich hlavním posláním je "výchova a výuka dětí a mládeže, školské vzdělávací působení, celková péče o ubohé a zanedbané, výchova rodičů..."

 

V různých částech světa vedou školy, věnují se pastoraci ve farnostech. Misijní základy mají také třeba v Kamerunu, na Filipínách či v Japonsku.


Další zprávy

Z diecéze

Diecézní setkání seniorů

Tentokrát s kardinálem Dominikem Dukou, zpěvačkou Věrou Martinovou, Viktorií Mertovou či P. Zbigniewem Czendlikem.
Z diecéze

Kurz Malá cesta manželů

I manželství se dá studovat...
Z diecéze

Týden modliteb za seniory a nemocné

Diecézní centrum pro seniory Hradec Králové děkuje všem, kdo se připojí k modlitbám za seniory i nemocné.