Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Rezignace Svatého otce je ztráta, rozhodl se však veden vírou a láskou, říká biskup Jan Vokál


Datum:

Papež Benedikt XVI. oznámil, že se vzdá úřadu 28. února.

Rezignace Svatého otce je ztráta, rozhodl se však veden vírou a láskou, říká biskup Jan Vokál

 

Svatý otec Benedikt XVI. v pondělí 11. února oznámil, že v poslední den měsíce se vzdá svého úřadu. "Po opakovaném zpytování vlastního svědomí jsem před Bohem došel k jistotě, že moje síly z důvodu pokročilého věku již nestačí na náležité vykonávání petrovského úřadu," řekl v Římě.

 

Královéhradecký biskup Jan Vokál přijal tuto zprávu s bolestí, zároveň je však přesvědčen o tom, že Svatý otec rozhodnutí učinil v hluboké modlitbě, veden vírou a láskou k církvi:

 

Svatého otce Benedikta XVI. mám velmi rád jako člověka, biskupa a zástupce Krista na Zemi, chovám k němu nesmírně hlubokou úctu. To, že ze zdravotních důvodů odchází ze svého úřadu, proto vnímám jako velmi bolestnou ztrátu a cítím velké pohnutí. Jsem si však jist tím, že k tomuto rozhodnutí dospěl veden vírou, láskou k církvi a v hluboké modlitbě. Právě takto toto rozhodnutí přijímám a chápu je.
 
Budu se modlit za zdraví Svatého otce, za to, aby jej Pán posiloval v bolestech nemoci a stáří, a také za dobrou volbu jeho nástupce. Věřím, že i po odchodu z úřadu bude Benedikt XVI. pro církev velkým přínosem tím, že ji bude nadále obohacovat svou moudrostí, posvěcovat svou modlitbou a statečným nesením křížů spojených se stářím.
 
+ Jan Vokál, biskup královéhradecký

Další zprávy

Z diecéze

Diecézní setkání seniorů

Tentokrát s kardinálem Dominikem Dukou, zpěvačkou Věrou Martinovou, Viktorií Mertovou či P. Zbigniewem Czendlikem.
Z diecéze

Kurz Malá cesta manželů

I manželství se dá studovat...
Z diecéze

Týden modliteb za seniory a nemocné

Diecézní centrum pro seniory Hradec Králové děkuje všem, kdo se připojí k modlitbám za seniory i nemocné.