Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Charita vrací do povědomí Čechů almužnu. Jako způsob pokání i starobylou tradici


Datum:

K postní době již tradičně patří akce Postní almužna. Lidé při ní po celý půst odkládají do pokladničky peníze za vše, co si odřekli. Ty pak pomáhají druhým.

Charita vrací do povědomí Čechů almužnu. Jako způsob pokání i starobylou tradici

 

Akce s názvem Postní almužna začala na Popeleční středu (13. února) a potrvá do konce postu. Lidé si ve své farnosti vyzvednou papírové pokladničky neboli postničky a do těch pak ukládají peníze za požitky, které si během půstu odepřeli. Získaný obnos na konci půstu předají zpět do kostela, odkud putuje podle dohody farnosti a místní Charity na pomoc lidem v nouzi.

 

„Tato cesta duchovního prožitku je zvláště vhodným nástrojem pro rodiny při prožívání postní doby s dětmi. Je mnoho cest, jak se uskromnit ve svých potřebách a prospět tím nejenom druhým, ale také sami sobě. Je v tom skrytý hluboký sociální rozměr křesťanské víry,“ říká olomoucký arcibiskup Jan Graubner.

 

V loňském roce pomohla Postní almužna například jako příspěvek na letní pobyt pro děti ze sociálně slabých rodin  v Doubravici nad Svitavou, na nákup přikrývek a polštářů pro pacienty hospice v Rajhradě, k vybudování bezbariérového vstupu do mateřského a rodinného centra ve farnosti Protivanov, pro předplacení služeb osobní hygieny pro seniorku ve farnosti Odolena Voda, na podporu rodiny dvou seniorů s postiženou dospělou dcerou v Lipovci, pomoc sociálně slabé rodině se šesti dětmi v Lysicích či podporu chudých dětí a dospělých na Ukrajině.

 

Postní almužna není v pravém slova smyslu sbírkou, jejím cílem je především podpora duchovního prožívání postního období. Peněžní dary jsou hlavně doprovodným symbolem. „Almužna je výrazem odhodlání měnit sebe sama prostřednictvím pomoci druhým,“ řekl brněnský biskup Vojtěch Cikrle.

 

Postní almužnu Charita každoročně pořádá z pověření České biskupské konference, letos je se koná již popáté. 

 

Půst trvá od Popeleční středy 40 dnů (neděle se nepočítají) a končí Velikonočními svátky. Ty letos připadají na 31. března (Zmrtvýchvstání Páně) a následující dny.

 

Podrobnosti a aktuality o akci jsou uvedeny na stránkách www.postnialmuzna.cz.


Bližší informace:

Jan Oulík, Charita ČR, tiskové oddělení, e-mail: jan.oulik [at] charita.cz (jan[dot]oulik[at]charita[dot]cz), tel. 296 243 341, 603 895 984


Další zprávy

Z diecéze

Diecézní setkání seniorů

Tentokrát s kardinálem Dominikem Dukou, zpěvačkou Věrou Martinovou, Viktorií Mertovou či P. Zbigniewem Czendlikem.
Z diecéze

Kurz Malá cesta manželů

I manželství se dá studovat...
Z diecéze

Týden modliteb za seniory a nemocné

Diecézní centrum pro seniory Hradec Králové děkuje všem, kdo se připojí k modlitbám za seniory i nemocné.