Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

"Ne počet věřících, ale kvalita víry." Sobotní LN přinášejí rozhovor s hradeckým biskupem


Datum:

O Svatém otci, dvaceti letech ve Vatikánu i o krizi hodnot v Evropě hovoří královéhradecký biskup ve víkendovém vydání Lidových novin.

"Ne počet věřících, ale kvalita víry." Sobotní LN přinášejí rozhovor s hradeckým biskupem

Když královéhradecký biskup Jan Vokál dříve působil ve Vatikánu, cestou do práce přes Svatopetrské náměstí často potkával kardinála Josepha Ratzingera, budoucího papeže Benedikta XVI. Chodili proti sobě - každý z nich bydlel i pracoval na opačné straně náměstí. "Už před jeho pontifikátem jsme se tedy roky znali od vidění," říká biskup Jan Vokál v nadsázce. Později se s papežem čas od času setkával při různých pracovních příležitostech. Při cestě do České republiky v roce 2009 mu například v letadle pomáhal s výslovností českých pozdravů.

 

"Svatý otec je povahou upřímný, opravdový a laskavý. U člověka jeho formátu až trochu překvapí, jak je jemný až nesmělý," říká královéhradecký biskup ve velkém rozhovoru pro sobotní vydání Lidových novin.

 

Komentátor listu Daniel Kaiser s ním hovořil o jeho dřívější mnohaleté práci ve vatikánském Státním sekretariátu, o problémech, kterým církev čelí v Evropě i o její budoucnosti.

 

"Evropa začíná být morálně vyžitý kontinent. Dřív byla běžná rodina, která třeba doma neměla pračku, ale zato se těšila na děti, měla jich mnoho a cítila v nich naději. Dnes se dohadujeme, co to vlastně rodina je...," říká biskup v rozhovoru.

 

Vyjadřuje však zároveň přesvědčení, že Evropu čekají nové impulsy, které ji k víře vrátí. "Zatím musíme být solí země. A o to usiloval i Benedikt XVI."

 

Rozhovor čtěte v sobotních Lidových novinách


Další zprávy

Z diecéze

Diecézní setkání seniorů

Tentokrát s kardinálem Dominikem Dukou, zpěvačkou Věrou Martinovou, Viktorií Mertovou či P. Zbigniewem Czendlikem.
Z diecéze

Kurz Malá cesta manželů

I manželství se dá studovat...
Z diecéze

Týden modliteb za seniory a nemocné

Diecézní centrum pro seniory Hradec Králové děkuje všem, kdo se připojí k modlitbám za seniory i nemocné.