Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

V anketě Kniha roku uspělo dílo Tomáše Petráčka, hradeckého univerzitního kaplana


Datum:

Bible a moderní kritika, nejnovější kniha kaplana královéhradecké akademické obce, získala v anketě Katolického týdeníku třetí místo.

V anketě Kniha roku uspělo dílo Tomáše Petráčka, hradeckého univerzitního kaplana

 

Oceněná kniha Tomáše Petráčka Bible a moderní kritika navazuje na jeho starší práce Marie-Joseph Lagrange: Bible a historická metoda (Praha 2005) a Výklad Bible v době (anti-) modernistické krize. Život a dílo Vincenta Zapletala OP (Praha 2006) a představuje syntézu autorova bádání k tématu počátků moderní katolické biblistiky a jejího přijetí standardních vědeckých kritérií.

 

Jak zaznívá v anotaci díla, v roce 1904 vydal jezuitský generál Luis Martin varování před novou herezí při výkladu Bible, kterou nazývá „historická metoda“. Tento postoj záhy potvrdily nejvyšší církevní autority. O téměř devadesát let později Papežská biblická komise vydává dokument, ve kterém se konstatuje, že historickokritická metoda musí být považována za samotný základ veškeré vědecké exegeze v církvi. Právě tuto radikální změnu názoru během devadesáti let a peripetie zápasu o vědecký a kritický výklad Bible v katolické církvi práce Tomáše Petráčka sleduje.

 

 

Významným přínosem knihy je začlenění české katolické exegeze, která v té době měla přinejmenším čtyři vynikající představitele světové úrovně, do příběhu progresivní katolické exegeze té doby. Téma dějin zápasu katolické biblické vědy o přijetí náročných vědeckých kritérií otevírá celou řadu dalších otázek: vztah církve a moderní doby, svobody teologické a exegetické práce, způsob výkonu učitelského úřadu církve, vznik a výklad církevních dokumentů, otázku cenzury a autocenzury v církvi, ohrožení vlastní osobní víry vědeckým bádáním či otázku následků ignorování a popírání reálně existujících problémů.

 

Podle autora je umístění na třetím místě v anketě Katolického týdeníku Kniha roku o to cennější, že se jedná o práci odbornou a musela o svoji pozici zápasit s knihami běžnému čtenáři daleko přístupnějšími. V době nářku nakladatelů i knihkupců nad nízkými prodeji je také pozoruhodná skutečnost, že byl její celý náklad v krátkém čase vyprodán. Další zájemci o knihu však nemusí smutnit, nakladatelství Vyšehrad připravuje po dohodě s autorem dotisk.    

 

Doc. PhDr. Tomáš Petráček Ph.D. et Th.D. je český katolický kněz, historik a teolog. Působí v Hradci Králové jako kaplan akademické obce, přednáší církevní, kulturní a sociální dějiny na KTF UK v Praze a na PdF UHK v Hradci Králové.


Další zprávy

Z Vatikánu

Papež František v Singapuru

Papež František se ve čtvrtek 12. září setkal s vedoucími představiteli Singapuru a na závěr dne sloužil slavnostní mši svatou.
Ze světa

Mezinárodní eucharistický kongres v Ekvádoru

Fotoreportáž z právě probíhajícího Mezinárodního kongresu v Ekvádoru.
Ze světa

Biskup Jan posílá pozdrav z Ekvádoru

Od 8. do 15. září 2024 se koná 53. mezinárodní eucharistický kongres ve městě Quito v Ekvádoru.