Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Biskup Jan Vokál z Říma: Svědectví Benedikta XVI. burcuje svět a vede ho ke Kristu


Datum:

Hradecký biskup doprovází poutníky v Římě na rozloučení se Svatým otcem. Čtěte jeho dojmy.

Biskup Jan Vokál z Říma: Svědectví Benedikta XVI. burcuje svět a vede ho ke Kristu

S věřícími z celého světa se papež Benedikt XVI. rozloučil ve středu 27. února 2013, den před koncem svého pontifikátu. Generální audienci na svatopetrském náměstí ve Vatikánu byl přítomen i královéhradecký biskup Jan Vokál. Zanechala v něm velmi hluboké dojmy:

 

Svatý otec Benedikt XVI., muž výjimečně svatého života a velký intelektuál, vydává na sklonku svých dnů svědectví, které burcuje svět a promlouvá o velikosti, vznešenosti a kráse neviditelné hlavy církve - Krista. V gestech a v životě jednoho starého člověka nyní můžeme obdivovat a učit se z nich poznávat Pána všeho života a všeho dění.

 

Na svatopetrském náměstí se dnes statisíce věřících semkly kolem drobného stařečka, aby mu vyjádřily své poděkování a lásku. Za to, že i přes svůj vysoký věk a nemoci vedl Církev ke Kristu. Za to, že byl pokorným, příkladným a věrným nástupcem svatého Petra.

 

Benedikt XVI. při své poslední generální audienci teologicky zdůvodnil svůj odchod, vysvětlil, že v hluboké modlitbě dostal od Boha světlo, aby se pro dobro Církve, to je tajemného těla Kristova, vzdal úřadu. Je si plně vědom závažnosti a novosti tohoto gesta a zároveň je činí před Bohem v plné vůli a s čistým svědomím. Zdůraznil také, že se nevrací k nějakému pohodlnějšímu nebo soukromému životu, neboť před osmi lety dal jednou provždy úplně všechno Kristu. Celou Církev nyní vyzval, aby se modlila za kardinály během konkláve i za jeho nástupce, a my všichni se k tomu rádi připojujeme.

 

Benedikt XVI. vždycky věděl, že církev – loďka Petrova – patří výhradně Bohu a vždy podle toho jednal. To jemu i nám dnes dává záruku, že Kristus svoji loďku povede i nadále. Není nebezpečí, že by ji někdy nechal ztroskotat.

 

+ Jan Vokál

biskup královéhradecký


Další zprávy

Z diecéze

Diecézní setkání seniorů

Tentokrát s kardinálem Dominikem Dukou, zpěvačkou Věrou Martinovou, Viktorií Mertovou či P. Zbigniewem Czendlikem.
Z diecéze

Kurz Malá cesta manželů

I manželství se dá studovat...
Z diecéze

Týden modliteb za seniory a nemocné

Diecézní centrum pro seniory Hradec Králové děkuje všem, kdo se připojí k modlitbám za seniory i nemocné.