Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Latinská Amerika v Hradci Králové


Datum:

Přijďte poznat Peru, Mexiko a Kolumbii.

Latinská Amerika v Hradci Králové

 

Latinská Amerika se představí veřejnosti ve druhém díle cyklu Etnokultura, který bude naladěný do rytmu salsy a proběhne ve čtvrtek 28. 3. od 18 hod. v Malém sále Adalbertina Hradec Králové (Třída ČSA 300). Multikulturní akci pořádá Integrační centrum pro cizince při Diecézní charitě Hradec Králové. Projekt je spolufinancován z prostředků Evropského fondu pro integraci státních příslušníků třetích zemí.

„Svou zemi budou nápaditě a v češtině prezentovat rodilí mluvčí z Peru, Mexika a Kolumbie žijící v Hradci Králové. Latinskoamerické hity zahraje americký zpěvák a saxofonista David Wiljo Kangas. Návštěvníci se mohou také těšit na tanec a ochutnávku latinskoamerické kuchyně i základních španělských slovíček,“ přibližuje program latinskoamerického večera Bc. Vlaďka Dobešová z Integračního centra pro cizince Hradec Králové.

 

Cyklus Etnokultura, ve kterém se každý měsíc představí konkrétní region, země nebo etnikum, zahájilo Integrační centrum pro cizince v únoru. V jeho prvním díle s názvem „Okolo Hradce“ se prezentovala česká kultura cizincům v hradeckém Adalbertinu 28. 2. 2013. Vystoupení folklórního souboru Kvítek i pohádka "Honza a tři zakleté princezny", kterou připravil divadelní soubor Světáci, měly u publika velký ohlas a protagonisté sklidili zasloužený aplaus. Soubor Světáci vznikl spontánně letos v lednu a jeho členy jsou Češi a cizinci z našeho kraje. Hlavní role se ujal profesionál, učitel literárně-dramatického oboru Divadla Jesličky, pan Jaroslav Pokorný. Cizinci, kteří navštěvují kurz češtiny na Diecézní charitě Hradec Králové, návštěvníkům večera zazpívali českou píseň Šly panenky silnicí. Nechyběl ani tanec a ochutnávka české kuchyně.

 

program

 

Integrační centrum pro cizince Hradec Králové, které bude v červnu 2013 otevřeno v nových prostorách objektu YMCA v Šafaříkově ulici, navazuje na dosavadní aktivity Diecézní charity Hradec Králové v oblasti integrace cizinců a bude je dále rozvíjet a rozšiřovat. Posláním centra je podpora integrace cizinců ze třetích zemí (tj. ze států mimo EU) na území našeho kraje do většinové společnosti. Mezi jeho hlavní aktivity patří především informační činnost, poradenství, kurzy češtiny, multikulturní a vzdělávací akce. Služby centra jsou bezplatné. Zvláštní pozornost je věnována znevýhodněným a zranitelným skupinám cizinců, např. ženám v domácnosti, samoživitelkám, mládeži a rodinám s dětmi, nemocným, seniorům nebo handicapovaným. Projekt Integračního centra pro cizince v Královéhradeckém kraji zahájila Diecézní charita Hradec Králové v lednu 2013 a je spolufinancován z prostředků Evropské unie.

Kontakt: Integrační centrum pro cizince, Velké nám. 37/46, Hradec Králové, tel. 495 063 135, email: poradna.cizinci [at] hk.caritas.cz (poradna[dot]cizinci[at]hk[dot]caritas[dot]cz). Více také na www.hk.caritas.cz.


Další zprávy

Z diecéze

Diecézní setkání seniorů

Tentokrát s kardinálem Dominikem Dukou, zpěvačkou Věrou Martinovou, Viktorií Mertovou či P. Zbigniewem Czendlikem.
Z diecéze

Kurz Malá cesta manželů

I manželství se dá studovat...
Z diecéze

Týden modliteb za seniory a nemocné

Diecézní centrum pro seniory Hradec Králové děkuje všem, kdo se připojí k modlitbám za seniory i nemocné.