Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Kněží z celé diecéze obnovili sliby. Ať je vaše radost nakažlivá pro okolí, řekl jim biskup


Datum:

Ráno na Zelený čtvrtek sloužilo více než 140 kněží spolu s biskupem v katedrále křižmovou mši svatou, při které znovu řekli své Ano. Sliby obnovili i jáhni.

Kněží z celé diecéze obnovili sliby. Ať je vaše radost nakažlivá pro okolí, řekl jim biskup

 

Všichni kněží z královéhradecké diecéze, kterým v tom nezabránilo zdraví či jiné vážné důvody, se na Zelený čtvrtek ráno sešli v katedrále Svatého Ducha. Spolu s diecézním biskupem Janem Vokálem tady na začátku velikonočního třídenní obnovili své kněžské závazky. Při mši svaté také žehnali posvátné oleje, které se budou po celý rok používat při udělování svátostí.

 

Biskup Jan Vokál v promluvě zdůraznil výjiměčnost kněžského povolání, zdůraznil však, že nespočívá v nadřazenosti či výsadách, ale naopak v intenzívnější službě, se kterou je také spojena větší odpovědnost.

 

"Kristus nám zřetelně ukazuje, v čem je velikost jeho služebníka. V oddaném následování toho, který byl přibit na kříž, kdo druhým prokazoval službu a vlastním služebníkům umýval nohy."

 

Kněží by měli mezi věřícími projevovat radost a vděčnost ze svého vyvolení k této službě. "Tato naše radost nesmí být skrytá, ale musí být naopak téměř nakažlivá pro naše okolí. Zamysleme se, zda přijímáme dar kněžské služby s touto radostí, zda jsme kněžími naděje," řekl diecézní biskup.

 

Po společném obědě odjedli kněží do svých farností, kde večer slaví liturgii Večeře Páně. Biskup Jan Vokál ji bude sloužit v katedrále od 18:30.


Další zprávy

Z diecéze

Diecézní setkání seniorů

Tentokrát s kardinálem Dominikem Dukou, zpěvačkou Věrou Martinovou, Viktorií Mertovou či P. Zbigniewem Czendlikem.
Z diecéze

Kurz Malá cesta manželů

I manželství se dá studovat...
Z diecéze

Týden modliteb za seniory a nemocné

Diecézní centrum pro seniory Hradec Králové děkuje všem, kdo se připojí k modlitbám za seniory i nemocné.