Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Katedrála Svatého Ducha zve k prohlídce


Datum:

Gotická dominanta Hradce Králové se otevírá turistům. Zdejší farnost již několikátým rokem provozuje průvodcovskou službu.

Katedrála Svatého Ducha zve k prohlídce

Ač platí, že kostely jsou především posvátnými místy modlitby, jsou zároveň němými svědky historie a ukázkou umělecké dovednosti předků. Tím přirozeně přitahují zájem turistů, kteří oprávněně obdivují krásu jejich architektury nebo hodnotné zařízení interiéru. Královéhradecká katedrála Svatého Ducha představuje významnou památku města, a proto místní farnost vychází zájmu návštěvníků vstříc a již několikátý rok provozuje průvodcovskou službu. Platí to i pro nadcházející sezonu.   

Zájemci mohou služeb průvodce využít každý všední den mimo pondělí v čase od 9 do 12 hodin a od 13 do 15 hodin. V neděli jsou dveře katedrály otevřeny odpoledne v čase od 13 do 15 hodin.

Počátky chrámu jsou spjaty s českou královnou Eliškou Rejčkou. Stavba ojedinělého cihlového trojlodí chrámu začala patrně roku 1307. Právě režná cihla jako základní stavební materiál se pro katedrálu Svatého Ducha stala charakteristickou. Její užití odkazuje na vlivy architektury sousedního Slezska. Během své existence byl kostel několikrát přestavěn. Poslední velká stavební úprava se uskutečnila pod vedením architekta Františka Schmoranze v neogotickém stylu na konci 19. století.

V interiéru se nachází celá řada umělecky hodnotných předmětů. Z těch nejvýznamnějších si zaslouží zmínku cínová křtitelnice původně pocházející z podlažického kláštera, pozdně gotické pastoforium, křídlový oltář Příbuzenstvo Kristovo z roku 1494, nebo obraz sv. Antonín Poustevník od barokního malíře Petra Brandla. Soudobé umění zastupuje cyklus Křížové cesty od Ludmily Jandové či plastiky od Vojtěcha Adamce.       


Další zprávy

Z diecéze

Diecézní setkání seniorů

Tentokrát s kardinálem Dominikem Dukou, zpěvačkou Věrou Martinovou, Viktorií Mertovou či P. Zbigniewem Czendlikem.
Z diecéze

Kurz Malá cesta manželů

I manželství se dá studovat...
Z diecéze

Týden modliteb za seniory a nemocné

Diecézní centrum pro seniory Hradec Králové děkuje všem, kdo se připojí k modlitbám za seniory i nemocné.