Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Již za měsíc se otevřou kostely i po setmění - blíží se Noc kostelů


Datum:

V pátek 24. května budou mít zájemci možnost navštívit řadu sakrálních prostorů v naší diecézi.

Již za měsíc se otevřou kostely i po setmění - blíží se Noc kostelů

 

Myšlenka otevřít kostely v noci vznikla před osmi lety ve Vídni, kde také v roce 2005 proběhla první Noc kostelů – „Lange Nacht der Kirchen“. Od té doby se Noc kostelů rozšířila do dalších evropských zemí. Letos se uskuteční ve všech zúčastněných zemích v pátek 24. května 2013. Jako motto letošního ročníku byl vybrán verš ze starozákonní knihy proroka Zachariáše: „Potom už nebude den ani noc, ale v čase večera bude světlo.“

 

Královéhradecká diecéze se připojuje k této celorepublikové akci již od roku 2010. Začínala s 15 otevřenými kostely, letos je přihlášeno již více než 160 kostelů a modliteben také dalších křesťanských církví. Předpokládáme, že počet otevřených kostelů v naší diecézi se stejně jako vloni vyšplhá až na 200. Velkou radost máme také z toho, že Noc kostelů je v řadě měst a obcí příležitostí ke spolupráci různých církví, které na tento večer a noc hledají společně cesty, jak předat návštěvníkům svědectví o naší víře, a připravují společný program. Letos bude program v mnoha farnostech obohacen o téma sv. Cyrila a Metoděje, jejichž výročí budeme slavit v červenci. Příkladem může být farnost Vysoké Mýto, která u příležitosti 1150. výročí příchodu Cyrila a Metoděje na Moravu a 400. výročí Kralické Bible propojí kostely a modlitebny všech křesťanských církví Vysokém Mýtě a Knířově společnou hrou.

 

Na řadě jiných míst se návštěvníci kostelů mohou zaposlouchat do tónů hudby. V Lovčicích na Chlumecku bude v místním kostele sv. Bartoloměje mezi 19. – 21. hodinou koncertovat folková skupina Kantoři s výběrem středověkých, lidových a folkových písní různých národů. V Týništi nad Orlicí vystoupí od 19 hodin žáci Základní umělecké školy s pásmem skladeb klasické hudby a z oblasti jazzu a swingu. Od 23 hodin zahraje skupina Michael v zastoupení svého frontmana Michaela Holase vlastní tvorbu křesťanského rocku v akustické verzi. Příznivci klasické hudby mohou vyrazit do Žirče do kostela sv. Anny, kde v 18 hodin vystoupí barokní soubor La Bilancetta. V pozdějších hodinách zahraje na zdejší unikátní zvonkohru Jana Havlíčková. Verše Otokara Březiny, Vladimíra Holana, Bohuslava Reynka či Vladimíra Vokolka doplněné hudebními vstupy zazní v bloku naznaném Očekávání jitra ve stínu dní ve 20 hodin v kostele sv. Michaela v Chrudimi.

 

Více informací najdete na www.nockostelu.cz, kde jsou postupně doplňovány další kostely a programy.


Další zprávy

Z diecéze

Diecézní setkání seniorů

Tentokrát s kardinálem Dominikem Dukou, zpěvačkou Věrou Martinovou, Viktorií Mertovou či P. Zbigniewem Czendlikem.
Z diecéze

Kurz Malá cesta manželů

I manželství se dá studovat...
Z diecéze

Týden modliteb za seniory a nemocné

Diecézní centrum pro seniory Hradec Králové děkuje všem, kdo se připojí k modlitbám za seniory i nemocné.