Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Poutníci z východních Čech oslavili svátek sv. Vojtěcha v Praze


Datum:

Přečtěte si kázání P. Petra Piťhy na slavnostní mši svaté v den svátku sv. Vojtěcha ve svatovítské katedrále.

Poutníci z východních Čech oslavili svátek sv. Vojtěcha v Praze

„Srdečně zvu všechny k oslavě svátku sv. Vojtěcha. Ti, kdo přijdou do svatovítské katedrály oslavit našeho patrona, oslaví i mé narozeniny,“ řekl pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka při prezentaci svého záměru spojit oslavu svých 70. narozenin se svátkem druhého pražského arcibiskupa.   

Slavnostní mše svatá se konala ve svatovítské katedrále přesně ve výroční den světcova umučení 23. dubna od 18.00 hodin. Homilii pronesl probošt Kolegiátní kapituly Všech svatých na Pražském hradě prof. Petr Piťha. V ní připomněl ambivalentní vztah Čechů k postavě sv. Vojtěcha. Nedůvěra a nepochopení se projevovalo už za světcova života, kdy byl nakonec ze země vypuzen. Ani úcta ke sv. Vojtěchu jako zemskému patronu zdaleka nedosáhla intenzity sousedních národů Poláků či Maďarů. V druhé části promluvy se prof. Piťha obrátil na přítomné s několika otázkami ohledně směřování naší víry a odvahy vnášet slova Evangelia do našeho každodenního života. Znění celé homilie naleznete zde.

Pozvání arcibiskupa využili také poutníci z Moravy a východních Čech, kteří do Prahy přijeli autobusem vypraveným Fatimským apoštolátem v Koclířově. 

Sv. Vojtěch se narodil kolem roku 956 na slavníkovském hradě Libici. Po studiích na škole při magdeburské katedrále, působil při pražském kostele a po brzké smrti prvního pražského biskupa Dětmara byl v roce 982 na Levém Hradci zvolen biskupem. Biskupský úřad pak přijal z rukou císaře Oty II. v roce 983 ve Veroně, kde mu mohučský arcibiskup Willigis udělil zároveň biskupské svěcení. Dvakrát pobýval v Římě v klášteře sv. Alexia a Bonifáce na Aventinu, kde se stal v roce 990 mnichem. V roce 993 založil s podporou knížete Boleslava II. na Břevnově první mužský klášter v českých zemích. V roce 997 podnikl misijní cestu do Prus, kde 23. dubna zemřel mučednickou smrtí.

Diecézní oslava svátku sv. Vojtěcha se uskuteční tuto sobotu 27. dubna v místě světcova narození v Libici nad Cidlinou za účasti královéhradeckého biskupa Jana Vokála. Podrobnosti o programu naleznete zde.


Další zprávy

Z diecéze

Diecézní setkání seniorů

Tentokrát s kardinálem Dominikem Dukou, zpěvačkou Věrou Martinovou, Viktorií Mertovou či P. Zbigniewem Czendlikem.
Z diecéze

Kurz Malá cesta manželů

I manželství se dá studovat...
Z diecéze

Týden modliteb za seniory a nemocné

Diecézní centrum pro seniory Hradec Králové děkuje všem, kdo se připojí k modlitbám za seniory i nemocné.