Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Vychází květnové číslo IKD


Datum:

Páté číslo diecézního měsíčníku přináší spoustu zajímavého čtení.

Vychází květnové číslo IKD

Úvodní slovo jáhna Karla Dvořáka se zamyšlí nad významem modlitby v našem životě.

Na začátku května uplyne 20 let od úmrtí sestry Elišky Pretschnerové z kongregace Školských sester sv. Františka. Stala se významnou osobností české církve z doby komunistické totality. Při příležitosti tohoto výročí vznikl rozhovor se setrou Zdislavou Noskovou, nově ustanovenou kopistkou v procesu blahořečení sestry Elišky. Připomeňme, že do konce letošního dubna se v rámci královéhradecké diecéze jednalo o jediný beatifikační proces. Situace se aktuálně změnila, když na dubnovém zasedání ČBK biskupové vyjádřili souhlas s návrhem zahájit proces beatifikace P. Josefa Toufara.     

V dalším díle seriálu o dokumentech Druhého vatikánského koncilu se P. Jan Šlégr zabývá konstitucí Sacrosanctum Concilium. Ta přináší nový pohled na liturgii.

Jaký byl význam kalichu v křesťanské bohoslužbě i jeho proměny přibližuje v bloku Znamení zbožnosti P. Radek Martinek.

V aktualitách se ohlédneme za diecézním setkání mládeže s biskupem. Kostel sv. Mikuláše v Humpolci má nové tři zvony: Mikuláše, Václava a Ludmilu. Z úryvků cestovního deníku ředitele Papežských misijních děl P. Jiřího Šlégra se dovíme, jak slaví Velikonoce v Ugandě. 24. května proběhne na řadě míst diecéze Noc kostelů, na straně 12 se dočteme o přípravách akce ve vybraných farnostech.

Zpravodaj Diecézní katolické charity Hradec Králové Charitní listy přináší reportáž ze Střediska A + D kutnohorské Oblastní charity, které díky projektu Pomocník pomáhá lidem s hendikepem.


Další zprávy

Z diecéze

Diecézní setkání seniorů

Tentokrát s kardinálem Dominikem Dukou, zpěvačkou Věrou Martinovou, Viktorií Mertovou či P. Zbigniewem Czendlikem.
Z diecéze

Kurz Malá cesta manželů

I manželství se dá studovat...
Z Vatikánu

Papež František v Singapuru

Papež František se ve čtvrtek 12. září setkal s vedoucími představiteli Singapuru a na závěr dne sloužil slavnostní mši svatou.