Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Před 20 lety zemřela Eliška Pretschnerová. Připomenou si ji ve Slatiňanech


Datum:

Mši svatou v den výročí kandidátky blahořečení bude v sobotu 4. května sloužit generální vikář hradecké diecéze Mons. Josef Socha.

Před 20 lety zemřela Eliška Pretschnerová. Připomenou si ji ve Slatiňanech

 

S. M. Eliška Pretschnerová OSF, kandidátka blahořečení z královéhradecké diecéze, se narodila 26. září 1911 v Nových Zámcích na Nymbursku. Křestním jménem Anna Pretschnerová, otec byl lesníkem, měla čtyři sourozence. Vystudovala s výborným prospěchem učitelský ústav Kongregace Školských sester sv. Františka v Chrudimi. Potom byla přijata do noviciátu této Kongregace v Praze-Břevnově. Při obláčce přijala řeholní jméno Eliška. V roce 1932 složila řeholní sliby. Po doplnění maturity na řádovém gymnáziu v Praze studovala (s válečným přerušením) matematiku a fyziku na Univerzitě Karlově.

 

Během války vyučovala náboženství na okraji Prahy, po válce vyučovala matematiku a fyziku na gymnáziu Kongregace v Praze-Vinohradech až do jeho zrušení v roce 1948. V této době byla pověřena také úkolem ve vlastním řeholním společenství jako magistra novicek.

 

V následujících těžkých letech, především při soustřeďování sester, jejich internaci a dalších tvrdých likvidačních opatřeních komunistické vlády, byla sestra Eliška pro všechny sestry příkladem svou prostou a neokázalou statečností. Byla vždy tam, kde byla situace nejtěžší.

 

Otevřené srdce, citlivý přístup, pohotovost pustit se do neobtížnější práce byly velkou podporou vyšším představeným a všem sestrám dodávaly pocit bezpečí. Spolu s jinými sestrami působila v nemocnici v Podbořanech a pak v sociálních ústavech ve Slatiňanech a Budeničkách u Slaného.

 

V roce 1954 byla jmenována provinciální představenou. V roce 1969 se dostala na zvláštní povolení do Říma, do sídla generální správy, rovněž tak na mimořádnou generální kapitulu v témže roce do Merana, kam byla vyslána ještě s dalšími delegátkami provincie. V roce 1970 byla na řádné generální kapitule zvolena generální představenou celé Kongregace. Sestry z ostatních provincií, i když sestru Elišku většinou neznaly, vycítily osobnost. Zasloužila se o vypracování nových konstitucí, v souladu s 2. vatikánským koncilem a s obnovenou formulací řádového charismatu.

 

Ve funkci generální představené zůstala sestra Eliška po opětovném zvolení až do roku 1983, kdy se vrátila do vlasti. Zemřela 4. května 1993 v Charitním domově v Hoješíně. Je pohřbena na hřbitově ve Slatiňanech.

 

Proces blahořečení Elišky Pretschnerové na diecézní úrovni zahájil v roce 2001 tehdejší královéhradecký biskup Dominik Duka OP. Postulátorem procesu byl nejprve Mons. prof. Karel Vrána (2001-2004), po jeho úmrtí je jím P. Josef Koláček SJ (2005-nyní). Vicepostulátorem je P. Alkanttara Houška OFM. Věřícím je předložena k soukromé pobožnosti modlitba za vyslyšení ke služebnici Boží Elišce Pretschnerové. Uznání zázraku na přímluvu člověka zesnulého v pověsti svatosti je jednou z podmínek pro jeho blahořečení (beatifikace).
 
Rozhovor se sestrou Zdislavou Noskovou, nově ustanovenou kopistkou v procesu blahořečení sestry Elišky, si můžete přečíst zde.
 
Do konce letošního dubna se v rámci královéhradecké diecéze jednalo o jediný beatifikační proces. Situace se aktuálně změnila, když na dubnovém zasedání ČBK biskupové vyjádřili souhlas s návrhem zahájit proces beatifikace P. Josefa Toufara.  

 

Program slavnosti v sobotu 4. května

10:00 Mše svatá, hlavní celebrant: Mons. Josef Socha, generální vikář

11.15 Modlitba růžence a pobožnost na hřbitově

14:00 Jak jsem sestru Elišku znala (vzpomínky)

15:30 Eucharistická hodinová adorace

 


Další zprávy

Z diecéze

Diecézní setkání seniorů

Tentokrát s kardinálem Dominikem Dukou, zpěvačkou Věrou Martinovou, Viktorií Mertovou či P. Zbigniewem Czendlikem.
Z diecéze

Kurz Malá cesta manželů

I manželství se dá studovat...
Z Vatikánu

Papež František v Singapuru

Papež František se ve čtvrtek 12. září setkal s vedoucími představiteli Singapuru a na závěr dne sloužil slavnostní mši svatou.