Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Jak se šířilo křesťanství v Anglii? Autoři nové knihy Vám odpoví


Datum:

Přijměte pozvání na přednášku a prezentaci knihy o počátcích křesťanství v Anglii, kterou pořádá Biskupství královéhradecké.

Jak se šířilo křesťanství v Anglii? Autoři nové knihy Vám odpoví

Biskupská knihovna, Diecézní teologický institut, Kabinet regionálních církevních dějin při KPVHA FF UHK a vydavatelství Pavel Mervart společně pořádají přednášku s představením knihy Non Angli sed Angeli: Kult svatých v latinské literatuře raně středověké Anglie.

Přednášku na dané téma pronesou a knihu představí její autoři Mgr. Helena Polehlová a Mgr. Petr Polehla, Ph.D. ve středu 22. května 2013 od 18.00 hod. v Novém Adalbertinu (Hradec Králové, Velké nám. 32).

Období raného středověku, v němž do Británie pronikalo křesťanství a záhy zde zdomácnělo, je nazýváno dobou světců a hrdinů. Kniha se snaží seznámit čtenáře s osudy několika svatých tohoto období prostřednictvím vybraných hagiografických děl 7. a 8. století. V jednotlivých kapitolách pojednává o papeži Řehoři Velikém, iniciátorovi misie do Británie, irském misionáři sv. Kolumbovi, sv. Wilfridovi, biskupovi z Yorku, poustevníku sv. Guthlakovi či zakladateli proslulých klášterů ve Wearmouth a Jarrow, sv. Benediktu Biscopovi a jeho nástupci sv. Ceolfrithovi. Publikace přináší také překlady částí latinských legend o těchto světcích.


Další zprávy

Z diecéze

Diecézní setkání seniorů

Tentokrát s kardinálem Dominikem Dukou, zpěvačkou Věrou Martinovou, Viktorií Mertovou či P. Zbigniewem Czendlikem.
Z diecéze

Kurz Malá cesta manželů

I manželství se dá studovat...
Z Vatikánu

Papež František v Singapuru

Papež František se ve čtvrtek 12. září setkal s vedoucími představiteli Singapuru a na závěr dne sloužil slavnostní mši svatou.