Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Noc kostelů v hradecké diecézi: hudba, filmy, šermíři, geocaching i "ticho jako v kostele"


Datum:

V pátek 24. května zůstane velká část chrámů otevřena do půlnoci. Při tradiční Noci kostelů se budou promítat filmy, zazní varhany i přednášky o historii chrámů.

Noc kostelů v hradecké diecézi: hudba, filmy, šermíři, geocaching i "ticho jako v kostele"

 
Návštěvníky čekají také výtvarné dílny, divadlo, vystoupení šermířů, netradiční geocaching či autobusový výlet po okolních kaplích.
 
Nad Nocí kostelů převzal záštitu hradecký biskup Jan Vokál.
 
V Hradci Králové se v sedm hodin večer rozezní zvony katedrály Svatého Ducha, o půl hodiny později tam začne meditace doprovázená působivými zpěvy z Taizé. Restaurátor Roman Ševčík bude přednášet o gotických skvostech katedrály, sbor Cantores Gradecensis zahraje výběr z duchovní a varhanní hudby. V katedrále bude během večera otevřena výstava liturgických předmětů a oděvů, v plánu je také několik komentovaných prohlídek. 
 
Poutavý program je připraven také v blízkém chrámě Nanebevzetí Panny Marie či v kostele Božského Srdce Páně na Pražském předměstí, kde se budou otevírat matriky i brána na věže.
 
V pardubickém chrámě sv. Bartoloměje návštěvníci například uvidí dokument o archeologickém průzkumu hrobky Pernštejnů, zazní přednáška o historii chrámu a v závěru i "ticho jako v kostele".
 
Na zdi chrámu sv. Barbory v Kutné Hoře se po setmění rozsvítí promítací kostka a "audiovizuálně" představí památky UNESCO. Píšťaly a pedály varhan uvnitř kostela oživí Viktor Darebný.
 
 
V Lanškrouně je na programu "geocaching trochu jinak". Organizátoři slibují, že "zájemci o tuto populární hru mohou tentokrát nechat GPS doma". Podrobnosti zůstávají zatím utajeny.
 
Chrám v Červeném Kostelci nabídne několik koncertů, ale netradičně i přednášku o probíhajícím majetkovém vyrovnání církví se státem. Přednášet přijede generální sekretář České biskupské konference Mons. Tomáš Holub.
 
Ve Dvoře Králové nad Labem je připraveno vystoupení šermířů, zazní preludia na varhany i slavnostní famfáry na lesní roh z kostelní věže.
 
Na jihu diecéze, v Havlíčkově Brodě, začne večer dětským divadelním představením, zahrají místní varhaníci otec a syn Růžkovi, návštěvníci vystoupají na věž a poslechnou si přednášku o premonstrátském řádu. V kostele Sv. Vojtěcha bude otevřena "Nikodémova světnička" s možností soukromého rozhovoru s knězem.
 
Netradiční program nabízí farnost při kostele Nanebevzetí Panny Marie v Chrudimi. V 19:00 tam startuje okružní autobusová jízda s návštěvou kostelů a kaplí v okolí města. Pro děti bude v kostele připravena výtvarná dílna, pro dospělé přednáška děkana P. Jiřího Heblta o uměleckém zobrazování Ježíše Krista.
 
Program Noci kostelů v dalších farnostech a chrámech diecéze najdete zde  (na liště vlevo vyberte odkaz PROGRAM nebo KOSTELY).

Další zprávy

Z diecéze

Diecézní setkání seniorů

Tentokrát s kardinálem Dominikem Dukou, zpěvačkou Věrou Martinovou, Viktorií Mertovou či P. Zbigniewem Czendlikem.
Z diecéze

Kurz Malá cesta manželů

I manželství se dá studovat...
Z Vatikánu

Papež František v Singapuru

Papež František se ve čtvrtek 12. září setkal s vedoucími představiteli Singapuru a na závěr dne sloužil slavnostní mši svatou.