Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Relikviář sv. Sekundiny může zhlédnout veřejnost


Datum:

Relikviář byl objeven před dvěma lety v kostele sv. Ignáce v Jičíně.

Relikviář sv. Sekundiny může zhlédnout veřejnost

Před dvěma lety se archeologu Pavlu Kracíkovi spolu s historičkou Evou Chodějovskou a jezuitským historikem Miroslavem Heroldem podařilo objevit barokní relikviář sv. Sekundiny. Ozdobně vyřezávaná a prosklená třípatrová rakev ukrývající legendami opředené ostatky raně křesťanské mučednice a barokní ochránkyně města Jičína, byla nezvěstná a zcela zapomenutá celých 80 let.  

V současné době je tato vzácná památka již kompletně zrestaurována a široká veřejnost ji bude moci poprvé zhlédnout v neděli 2. června dopoledne během slavnostní mše v kostele sv. Ignáce v Jičíně, jež bude svým způsobem jedinečnou událostí, neboť takto tematicky laděná náboženská slavnost se v Jičíně konala naposledy v druhé polovině 18. století.

V předvečer této události můžete navštívit přednášku Pavla Kracíka, během které se seznámíte s historií objevu a vyzvednutím vzácného relikviáře, průběhem jeho restaurování a rovněž s výsledky restaurátorských průzkumů Radovana Zvolského (dřevo) a Zuzany Červenkové (textil). Antropoložka Marcela Víšková naváže zajímavou prezentací antropologického výzkumu kosterních ostatků světice a my se mimo jiné dozvíme, kolik bylo této světici let a které části jejího skeletu relikviář obsahuje. Závěrem se Pavel Kracík stručně dotkne barokního fenoménu, kdy byl kostel pojímán jako příbytek a hrob světce, kultu kosterních ostatků světců a víry v jejich zázračnost a proč má jičínský relikviář právě podobu prosklené rakve.

Setkání se uskuteční v sobotu 1. června od 17 hodin v Porotním sále jičínského zámku.

 

Autor fotografie: Jiří Němeček

pozvánka

Související článek

Jičínský kostel vydal tajemství - relikviář sv. Sekundiny


Další zprávy

Z diecéze

Diecézní setkání seniorů

Tentokrát s kardinálem Dominikem Dukou, zpěvačkou Věrou Martinovou, Viktorií Mertovou či P. Zbigniewem Czendlikem.
Z diecéze

Kurz Malá cesta manželů

I manželství se dá studovat...
Z Vatikánu

Papež František v Singapuru

Papež František se ve čtvrtek 12. září setkal s vedoucími představiteli Singapuru a na závěr dne sloužil slavnostní mši svatou.