Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Starejme se víc o rodiny než o ekonomiku. Novoroční pozdrav biskupa čtenářům novin


Datum:

Biskup Jan Vokál odpovídal na otázku východočeských Deníků: Jaký bude rok 2014? Bude lepší než ten předchozí?

Starejme se víc o rodiny než o ekonomiku. Novoroční pozdrav biskupa čtenářům novin


Zda bude tento rok lepší než ten předchozí, to bude do velké míry záležet na každém z nás, sami můžeme ovlivnit, jak svěřený čas využijeme, v čem budeme usilovat o zlepšení, kam napřeme své síly. Přál bych si, abychom se v tomto roce více než na politické či ekonomické otázky soustředili na vztahy s blízkými, zejména v rodinách. Rok nemůže učinit lepším vyšší hospodářský růst ani nižší daně, ale jen čisté svědomí lidí, které přitahuje Boží požehnání, vzájemná úcta a láska, soudržné rodiny, které jsou bezpečným místem pro děti milujícím zázemím pro staré a nemocné. Pokusme se učinit tento rok lepším právě v tomto ohledu, právě to má smysl.

V roce 2014 naše královéhradecká diecéze slaví výročí 350 let od svého založení. Pro její regiony je to připomínka toho, že Církev v jednotě se Svatým otcem je pevnou a nedílnou součástí jejich dějin. Chtěl bych vás při té příležitosti poprosit nejen o vzpomínku, ale i o oporu a porozumění, aby církev mohla dál ve východních Čechách bez překážek plnit své poslání.

Tedy aby zde byla stálá a otevřená nabídka pro všechny bez rozdílu – kostely, kde se pravidelně slouží bohoslužby, charita, zdravotnická zařízení, hospice, církevní školy. Také dostatek kněží, kteří budou mít dobré podmínky pro svou službu, v obcích se setkají nejen s tolerancí, ale s opravdovým přijetím.


V jednotě s papežem Františkem vás všechny na začátku tohoto roku zahrnuji do svých modliteb, pamatuji na Vaše rodiny, na děti a mládež, na opuštěné, staré a nemocné.

Všem vám přeji požehnaný, skutečně šťastný nový rok.

 

+ Jan Vokál

biskup královéhradecké diecéze

 

Vyšlo ve čtvrtek 2. ledna 2014 v Deníku.

http://hradecky.denik.cz


Další zprávy

Ze světa

Mezinárodní eucharistický kongres v Ekvádoru

Fotoreportáž z právě probíhajícího Mezinárodního kongresu v Ekvádoru.
Ze světa

Biskup Jan posílá pozdrav z Ekvádoru

Od 8. do 15. září 2024 se koná 53. mezinárodní eucharistický kongres ve městě Quito v Ekvádoru.
Z diecéze, Česko

Dotkni se nebe

Víkendová pouť do Králík pro rodiče, kteří přišli o dítě.