Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Kardinál Dominik Duka v Hradci zahájí projekci filmu o pastoraci Romů


Datum:

V Biu Centrál bude mít ve středu 19. března premiéru dokument o slovenském knězi Mariánu Kuffovi, který se stará o romské děti. Doplní ho beseda s tvůrci.

Kardinál Dominik Duka v Hradci zahájí projekci filmu o pastoraci Romů

Hradecké premiéry slovenského dokumentu Všetky moje deti se ve středu 19. března v sedm hodin večer v kině Bio Centrál zúčastní kardinál Dominik Duka, který nad projekcí filmu v Česku převzal záštitu. Už ve čtvrt na sedm začne ve foyer kulturní program s ochutnávkou romských specialit, k vidění bude také výstava fotografií.

Ústřední postavou filmu Všetky moje deti je charismatický farář Marián Kuffa. Divák ho vidí často ve špinavých montérkách, sleduje jeho misi do prostředí bídy a beznaděje v zapomenutých romských osadách. Spíše než kázáním se Kuffa snaží strhnout Romy vlastním příkladem a lidským zájmem. Snaží se pomoci nejchudším: místo chatrčí plných krys je učí svépomocně stavět důstojnější bydlení.

Film otevřeně ukazuje problémy, se kterými romská komunita zápasí. Sledujeme dramatické příběhy Romů a boj Kuffy s drsnou realitou: chce, aby "jeho" děti objevily své schopnosti, naučily se nezávidět si a pomáhat jeden druhému.

Téma soužití Romů s většinovou společností je konfliktní také v naší zemi, křesťany bohužel nevyjímaje. „Nepochybuji o tom, že film určitě vyvolá spoustu různých emocí a bezpočet dotazů v tak velice křehké oblasti vzájemného soužití. Kéž díky němu a příkladu jednoho slovenského faráře si zodpovíme alespoň některé a nebojíme se rovněž vstoupit aktivně do dění v reálném životě a do vzájemného sdílení s těmi, kteří nejsou o nic horší, než si někdy pyšně o sobě myslíme,“ uvádí ke snímku náměstkyně primátora Anna Maclová, která film do Hradce přivezla. Dílo slovenského kněze hraje v jejím osobním životě velkou roli a sama dění v komunitě vytrvale fotograficky dokumentuje.

Ti, kdo nestihnou premiéru, nemusí litovat, repríza filmu se uskuteční na stejném místě v pátek 21. března od 17.30 hodin.

(lb)

Plakát


Další zprávy

Ze světa

Mezinárodní eucharistický kongres v Ekvádoru

Fotoreportáž z právě probíhajícího Mezinárodního kongresu v Ekvádoru.
Ze světa

Biskup Jan posílá pozdrav z Ekvádoru

Od 8. do 15. září 2024 se koná 53. mezinárodní eucharistický kongres ve městě Quito v Ekvádoru.
Z diecéze, Česko

Dotkni se nebe

Víkendová pouť do Králík pro rodiče, kteří přišli o dítě.