Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Noc kostelů v hradecké diecézi


Datum:

Návštěvníci se mohou těšit na komentované prohlídky, varhanní koncerty, divadelní představení, filmy i program pro děti.

Noc kostelů v hradecké diecézi

  

V pátek 23. května se koná tradiční Noc kostelů, společná akce křesťanských církví nejen na území ČR. Záštitu nad ní převzal hradecký biskup Jan Vokál.

Přihlášeno je dvě stě kostelů, z toho tři čtvrtiny katolických. Do chrámů během Noci kostelů tradičně přicházejí rodiny, studenti i senioři. Pravidelní návštěvníci bohoslužeb, ale třeba i zájemci o historii nebo náhodní kolemjdoucí.

  

Například v Hradci Králové v katedrále Svatého Ducha zahájí Noc kostelů v 18:30 hodin Requiem za arcibiskupa Karla Otčenáška v den třetího výročí jeho úmrtí, samotný program začne krátce před osmou hodinou večer přednáškou dirigenta chrámového sboru Josefa Zadiny o tom, jak zvony katedrály ovlivnily skladatele duchovní hudby. V devět večer promluví architek Jan Falta o gotickém pastoforiu katedrály, o půl hodiny později začne koncert chrámové hudby. Otevřena bude výstava liturgických předmětů a oděvů a návštěvníci si budou moci projít katedrálu s výkladem. O půl dvanácté skončí program závěrečným požehnáním.

Na Novém Hradci v kostele sv. Jana Křtitele se můžete zaposlouchat do houslových meditací a varhanního koncertu. Koncert Českého chlapeckého sboru a komentovaná prohlídka o historii kostela na vás čeká v kostele sv. Anny v Kuklenách. V kostele Neposkvrněného početí Panny Marie na Rožberku začíná program adorací a Mší svatou. Můžete zhlédnout výstavu obrazů, drobné keramiky a kamenů, pro nejmenší návštěvníky je připraven hravý naučný program.

Třebechovicích pod Orebem zazpívá schola mládeže farnosti sv. Ondřeje a zahraje rodinná kapela Kouband.

V Chrudimi začnou Mší svatou v kostele Nanebevzetí Panny Marie. V 19 hodin začíná okružní jízda po několika méně známých kostelech Železných hor. Poté zpívané nešpory pod vedením chrámového sboru Salvátor, hudební kůr představí regenschori MgA. Tomáš Žídek a na závěr noční výstup na věž a prohlídka zvonice.

Program pro děti, včetně mše svaté, si připravili v Jičíně v kostele sv. Ignáce od 18 do 20 hodiny.

V klášterním kostele Nanebevzetí Panny Marie v Nové Pacce připravili výstavu liturgických předmětů, které nám zanechali naši předkové. Po 19 hodině bude možný výstup do věže ke zvonům s pohledem na klenby a výhledem na město.

Poděbradech v nové kapli Bétel, otevřené na podzim roku 2007, je připraven program pro mladé rodiny s dětmi.

Přelouči v kostele sv. Jakuba Staršího bude od 20 hodin promítán film Most, následuje diskuze. V prostorách márnice za kostelem bude připravena výstava Bible různých vydání.

Přehlídku liturgických oděvů a výstavu liturgických předmětů mohou návštěvníci zhlédnout v kostele sv. Vavřince ve Vysokém Mýtě. Od 22 hodin noční koncert Musica da Chiesa.

Netradiční prohlídku interiéru kostela v leže můžete zažít v kostele sv. Jana Křtitele ve Dvoře Králové n. L.

Aktuální program v jednotlivých kostelech je na webu www.nockostelu.cz(na liště vlevo vyberte odkaz PROGRAM nebo KOSTELY).


Další zprávy

Ze světa

Mezinárodní eucharistický kongres v Ekvádoru

Fotoreportáž z právě probíhajícího Mezinárodního kongresu v Ekvádoru.
Ze světa

Biskup Jan posílá pozdrav z Ekvádoru

Od 8. do 15. září 2024 se koná 53. mezinárodní eucharistický kongres ve městě Quito v Ekvádoru.
Z diecéze, Česko

Dotkni se nebe

Víkendová pouť do Králík pro rodiče, kteří přišli o dítě.